Gligorov: Korporativni sektor Srbije je bankrotirao

14.04.2014.

Korporativni sektor u Srbiji je bankrotirao, a predstavnici vlasti, privrede i Narodne banke Srbije, prema oceni ekonomiste Vladimira Gligorova, nemaju ideju kako da se suoče sa tim problemom.

 



Na konferenciji posvećenoj osnivanju Komore malih i srednjih preduzeća, Gligorov je rekao da se u ovakvu situaciju došlo zato što su veoma visoka nenaplativa potraživanjai što je sve manji interes banaka da bilo šta finansiraju, dok je istovremeno veoma niska i tražnja za kreditima.
"To je apsolutno ključni problem za koji sadašnja vlada, privreda i centralna banka nemaju nikakvu ideju. Ne vidim sada nijednu ideju buduće vlade koja dolazi na ovu temu", rekao je Gligorov. 

On je predložio da bi jedino bilo moguće sprovesti niz predstečajnih i stečajnih postupaka firmi koje se nalaze u problemima. 

Drugi problem sa kojim se Srbija susreće, dodaje on, a za koji takođe ne postoji nikakva ideja kako ga rešiti, jeste fiskalna održivost.
"Teško će moći da se izbegne restrukturiranje obaveza države. Ako bi se išlo na dalje povećanje poreza i smanjenje javne potrošnje, a najavljeno je smanjenje plata, to bi imalo negativan efekat na privrednu aktivnost, što znači da se teret javnog duga može i povećavati", rekao je Gligorov.

Prema njegovim rečima, osnovni problem ove zemlje je taj što ne zapošljava ljude, jer je u Srbiji svaki drugi građanin ima šansu da do tridesete godine života nađe posao.
"Ako imate 50 odsto šansi da se zaposlite do tridesete godine, to nije normalno niti održivo. To nema nikakvog opravdanja", poručio je Gligorov.

Jedina stvar koja održava socijalnu stabilnost, kategoričan je on, jeste ta što su mnogi digli ruke od države i mnogi pokušavaju da se zaposle u inostranstvu.

 

Izvor: Tanjug