Vučić: Srbija konačno ušla u reforme, Zakon o radu u korist mladih i dobrih radnika

12.07.2014.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Srbije utvrdila novi, moderan zakon o radu, u korist mladih i u korist dobrih radnika, a da je Srbija konačno ušla u reforme.

 

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, na kojoj su usvojena prva dva reformska zakona, o radu i o PIO, rekao da se radi o zakonima koje će pozdraviti investitori, koji će omogućiti da mladi dobiju posao i koji će štititi sva prava dobrog radnika.
"Srbija je konačno i suštinski krenula u ekonomske reforme i to više nije priča", rekao je Vučić i dodao da je to bila prazna priča prethodnih godina, od 2001. do danas, jer u prethodnih 13 godina gotovo da nijedan suštinski reformski zakon nismo doneli.

"Mi smo danas na vladi uprkos pritiscima i protestima usvoijili zakon o radu i penzijsko invalidskom osiguranju. Na to sam ponosan i ne mislim da se zbog toga branim niti da se pravdam", naglasio je predsednik Vlade.

On je primetio da su Srbiju upropastili neodgovorni političari neodgovornim odlukama i izneo podatak da su od 2007, pre izbora 2008. godine, do kraja 2012. penzije ukupno porasle 72 odsto, a samo u 2008. godini vanredno 22 odosto, bez ikakvog opravdanja ekonomskog i razloga.

Zbog nepokrivenih rashoda za plate i penzije, o čemu danas bezobrazno pitaju za zaduzezenje države upravo oni koji su je i zadužili, dižući penzije i plate, što nas je koštalo 6,7 milijardi evra.
"Da nije bilo takvih neodgovornih ljudi, javni dug bi iznosio 45 odsto i bio bi manji za trećinu nego što je sada", istakao je Vučić.

Premijer je rekao da je takva nedogovorna politika dovela Srbiju u situaciju da mora da preduzima teške mere, i dodao da će zakon o radu biti usvojen do četvrtka, tačno u obećanom roku.

Kako je naveo, dosadašnji loš zakon o radu od 2005. i "kriminalna politika onih koji su zemlju ranije vodili" doveli su do toga da je broj zaposlenih opao za 354.000 i to najvećim delom u privatnom sektoru, koji puni budžet.

On je dodao i da su za PIO izmene takve da ćemo 2032. godine, dakle tek za 18 godina, "biti ne mnogo daleko od marljivosti Crne Gore i Crnogoraca".
"To je sve što imam da kažem", rekao je Vučić.

Premijer je naveo kao primer da po novim zakonskim rešenjima ni njegova sekretarica zaposlena u Ministarstvu odbrane, niti sekteratrica ministra policije neće imati beneficirani radni staž, jer nisu vojnici ili policajci.

On je dodao da se slaže sa merama koje je predlagao Krstić, i MMF i SBB, ali da nije u stanju da ih provede u ovom trenutku, niti u tolikim ciframa kako je ministar Krtsić predlagao.
"U svakom slučaju, donećemo i zakon o privatizaciji i o stečaju pre isteka 100 dana rada vlade, što će biti najveći reformski poduhvat u modernoj istoriji Srbije i što će i pozadraviti svi u svetu i oni koji razumeju šta reforme znače", rekao je Vučić.

"Lazaru želim da kažem jedno veliko hvala - mi se nismo svađali oko para i plena kao što je to uvek bio slučaj u srpskoj politici nismo se svađali ni zbog jedne druge ili treće sujete ni oko čega. Mi se i danas slažemo i sve što je Lazar rekao potpuno je tačno", zaključio je premijer.

 

Vučić: Neću da popustim, i tačka

Vučić je izjavio da ni za jotu neće odstupiti od sprovođenja ekonomskih reformi i mera fiskalne konsolidacije, da neće popustiti ni pred pritiscima, te da nema više pregovora.
"Ni za jotu vlada neće da popusti. Neću da popustim ni slučajno. I tačka", rekao je Vučić novinarima.

On je, povodom protesta sindikata u Nemanjinoj za vreme usvajanja izmena zakona o radu i o penzijsko-invlaidskom osiguranju na vladi, rekao da je naložio da se policijsko obezbeđenje povuče.
"Ne vidim šta ćete da uradite, da zapšalite zgradu? Ja mišljenje neću promeniti", rekao je Vučić.


Srbija neće bankrotirati

Vučić je izjavio da Srbija neće bankrotirati, jer će vlada voditi ozbiljnu politiku, ali, da bi se to dogodilo da je nastavljeno sa privhatanjem pogubih odluka zarad pobede na izborima ili formiranja vlade.
"To što će neko da protestvuje ili preti, neću da ulazim u to, vlada ni za jotu neće da popusti, neću da popustim, ni slučajno. Naredio sam da se policija skloni, možete da nas spalite ovde u zgradi vlade, razgovora može da bude uvek, ali pregovora više nema", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će sadašnji ministar privrede Dušan Vujović preuzeti poslove Krstiha, dok skupština ne konstatuje ostavku, ali da je moguće da će i ostati na toj funkciji.

Vučić je istakao da je ponosan što nema skrivenih tački u budžetu, kao što je nekada bila smederevska Železara ili Srbijagas, već vlada jasno prikazuje javnosti i od nje ne krije ništa, što se dešava po prvi put u modernoj istorji.
"Uvek smo imali jedan stvarni deficit, a jedan za javnost, jedan za MMF, a jedan kojim smo lagali narod", primetio je premijer.

"Nastavićemo teške mere, ali razumem Krstića, jer on smatra da je potrebno da uštedimo odmah preko milijardu dinara a to je moguće samo ako ovoliko smanjimo plate i penzije koliko je on tražio", rekao je Vučić.

On je dodao da to nije pitanje njegove političke sudbine ili šta će reći penzioneri ili radnici u javnom setkoru, podsetivši da je već uveden solidarni porez, već je pitanje sprovodljivosti i da li vlada može to da uradimo ili ne.
"Ja nisam bio u stanju da to sprovedem, ali ćemo se i dalje boriti, borićemo se i kroz mere fiskalne konsolidacije", rekao je Vučić i dodao da će Krstić i dalje biti nejgov specijalni savetnik.

Krstić će, dodao je, pomoći minstarki Kori Udovički u razgovorima sa MMF, sa kojim se potpisan sporazum očekuje pre kraja godine.

On je za, sada već bivšeg, ministra finansija rekao da je to jedan od onih sa kojima je najbliže sradnjivao, da se nada da će i dalje raditi zajedno, samo u drugačijem kapacitetu, ali da on (Vučić) nije sposoban da mere koje je Krstić s pravom smatrao portrebnim sprovede u delo, jer narod u Srbiji to ne može da podnese i prihvati.

Premiejr je zamolio medije da budu objektivni, da napadaju vladu koliko hoće, ali da ne govore narodu da nešto u domaćoj privredi vredi stotstruko više nego što objektivno vredi.

Kao primer naveo je Sartid, za koji je rekao da neće biti prodat za dolar, kako se to navodi u medijima, jer ga niko neće ni po toj ceni.
"Platićemo milijarde dolara da ga neko uzme. Evo vam 30 miliona dolara, samo nemojte da optuštate ljude", rekao je Vučić i dodao da je njegova greška bila što nije prihvatio Krstićev predlog pre tri meseca da se Železara zatvori i otpustie svi radnici, jer država mesečno gubi 8,5 miliona dolara.

Ista stvar je, dodao je premijer i sa sprortskim klubovima Crvena zvezda i Partizan.
„Neće niko da ih privatizuje, jer to ne vredi ništa, ali hoće da muzu državu", rekao je Vučić i zaključio da je sa tim gotovo i da to više neće biti moguće.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić je precizirao da se sa Krstićem nije saglasio oko cifara, ali da jeste sa gotovo svim merama.

On jnije isključio mogućnost smanjenja penzija, ali je naglasio da to neće bioti u procentima za koje se Krstić zakagao.
"O penzijama ćemo tek razgovarati", rekao je.

Kada je reč o rebalansu, Krsić će biti angažovan na njegovoj izradi, dodao je Vučić.

 

Izvor: Tanjug