Arsić: Subvencionisani krediti značajna pomoć privrednicima

15.06.2014.

Ekonomista Milojko Arsić ocenio je da je odluka Vlade o milijardu dinara pomoći privrednicima, veoma značajna iako dolazi u formi subvencionisanih kredita.

 

"Iako je reč o kreditima, to je zaista pomoć Vlade, jer mnogi privrednici ne bi mogli da se kvalifikuju da dobiju kredit od banaka, i svakako ne bi mogli da ih dobiju po ovako povoljnim uslovima", rekao je Arsić.

Na sednici Vlade odlučeno je da će se krediti uzimati preko Fonda za razvoj, do visine procenjene štete, sa rokom otplate do sedam godina za investicione kredite i do četiri godine za kredite za trajna obrtna sredstva. Kamatna stopa je 1,5 odsto godišnje.

"Država treba da pomogne privrednicima, ali nije u obavezi da ona pokrije sve troškove štete nastale usled poplava, jer i sami privrednici moraju da vode računa o svojoj imovini, da je na primer osiguraju. Zato je ova forma kredita dobro rešenje", kazao je Arsić.

Sredstva će preko Programa Fonda za razvoj Republike Srbije, po povoljnim uslovima, moći da koriste privredni subjekti za kupovinu
nove i remont oštećene opreme, sanaciju objekata i finansiranje trajnih obrtnih sredstava, saopšteno je iz Vlade.

Maksimalan iznos kredita za jednog korisnika sa povezanim licima može biti do 1,85 miliona dinara i ne može biti veći od visine procenjene štete.

 

Izvor: Beta, B92