Srbija ulazi u recesiju

03.06.2014.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je danas da je i bez poplava bilo neizvesno da li će Srbija imati rast BDP-a, a da je sada, sa poplavama, izvesno da će Srbija skliznuti ispod nule, u recesiju.

 

"Koliko je to - da li jedan ili 1,5 odsto, ili više - ostaje da se vidi, jer bi svako preciziranje bilo nagađanje u ovom trenutku", rekao je on na prezentaciji poslednjeg broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

Vučković je posebno skrenuo pažnju da bi deficit, i bez efekata poplava, bio veći od osam odsto.
"Zato mora da se reaguje. Ukoliko mere vlade budu oštre, a najavljeno je smanjenje plata, onda efekti do kraja godine mogu biti zadovoljavajući", rekao je Vučković.

On je dodao i da je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati kolike bi uštede u budžetu trebalo da se ostvare, ali da su uštede sigurno oko jednog procentnog poena, ili 400 miliona evra, o čemu se i do sada govorilo.

Autor MAT-a Miladin Kovačević izjavio je da bi u ovoj godini pad BDP-a mogao biti i 1,5 odsto u odnosu na proteklu godinu.
"Najvažnije oblasti koje će uticati na negativnu stopu kretanja BDP-a od minus 1,5 odsto uslovljene su najviše padom u poljoprivrednoj proizvodnji i industriji, posebno energetici", naveo je on.

Kovačević je precizirao da je potencijalni pad poljoprivredne proizvodnje ocenjen u intervalu od 10 do 18 odsto u odnosu na poršlu godinu, a da bi u industriji taj pad mogao da iznosi oko tri odsto.

Kovačević je ocenio kao zabrinjavajuća budžetska kretanja u prva četiri meseca 2014.godine.
"Deficit u prva četiri meseca je 91,7 milijardi dinara što je polovina projektovanog republičkog deficita za 2014.godinu", rekao je on.

Usvojene izmene Zakona o porezima i doprinosima Kovačević je ocenio kao dobru meru jer će podstaći poslodavce da zaposlene koji su bili u sivoj zoni i formalno prijave, ali da ta mera neće značajnije podići zaposlenost.


Poplave će pogurati inflaciju

Autor časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Gordana Vukotić Cotič smatra da treba očekivati rast međugodišnje inflacije, jer će cene osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda poskupeti kao posledica poplava.

"Zbog poplava će se povećati i cene neprerađenog voća, povrća, cene žive stoke će, takođe, porasti, jer će kukuruz poskupeti“, rekla je ona na predstavljanju novog broja MAT-a.

Cotič je navela da će poplave imati posledice i na cene prehrambenih proizvoda, ali i istakla da u ovom trenutku ne može da precizira za koliko će porasti inflacija.


Treba nam više od aranžmana iz predostrožnosti

Autor časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Miladin Kovačević ocenio je da je Srbiji sa MMF-ov potreban aranžman koji ima veću finansijsku težinu od aranžmana iz predostrožnosti.

"Srbiji nije dovoljan samo aranžman iz predostrožnosti, mada bi i on bio veoma značajan jer bi poslao signal investitorima da mogu pristupiti našem finansijskom tržištu i činiti sa svoje strane ono što mogu", naveo je on na prezentaciji novog broja MAT-a.

On je naveo i da se "čini da bi bilo dobro da MMF omogući i nešto više".
"Tim pre što smo se našli u situaciji velike prirodne katastrofe i čini mi se da međunarodne finansijske institucije i MMF u tom pogledu mogu imati više razumevanja odnosno odgovarajući motiv da uđu u jedan aranžman koji ima i veću finansijsku težinu", naveo je on.

Kovačević je je precizirao da bi to značilo da MMF svojim aranžmanom olakša rešavanje problema javnog duga nekim programom refinanisranja ili reprogramiranja.
"To bi bilo izuzetno blagotvorno i za rešavanje problema nenaplativih kredita ili da u krajnoj liniji uđe u jedan konsultantsko- finansijski odnos u vezi sa mogućim pravljenjem institucije koja bi se bavila otkupom nenaplativih kredita", zaključio je on.

 

Izvor: Tanjug