Razgovori sa MMF-om tek na jesen

28.05.2014.

Međunarodni monetarni Fond će pregovore sa Srbijom nastaviti na jesen, a ne kako je ranije bilo planirano naklon formiranja nove vlade.

 

Stalni predstavnik (MMF) u Srbiji Deheng Kim je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da je nova vlada je sada u procesu formulisanja ekonomske politike, kao i procene štete od nedavnih razornih poplava i potreba za obnovom.

"Fond nastavlja da pruža ekonomske savete i tehničku pomoć, a očekujemo da će se razgovori o programu nastaviti na jesen", naveo je Kim.

On je podsetio da je nakon zahteva srpskih vlasti za novim programom početkom godine, misija MMF-a boravila u Beogradu do 26. februara do 13. marta kako bi se započeli pregovori.

"Sastanci su bili konstruktivni i dogovoreno je da se pregovori nastave nakon što se oformi nova vlada po okončanju parlamentarnih izbora", rekao je Kim.

Misija MMF bila je u martu, neposredno pred vanredne parlamentarne izbore, u dvonedeljnoj posetu Srbiji radi sagledavanje stanja državnog budžeta i javnih finansija Srbije, što je osnov za
pregovore o novom aražmanu iz predostrožnosti. Tada je rečeno da će o sklapanju aranžma odlučiti nova vlada.

Aranžman iz predostrožnosti podrazumeva dogovor o programu reformi, ekonomskih i fiskalnih mera Vlade Srbije, čiju realizaciju bi pratio MMF, uz stavljanje na raspolaganja Srbiji određene sume novca, koja ne mora da se povlači.

Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

 

Izvor: Tanjug