Proizvoljno tumačenje propisa: Kakva vrata su po volji inspektora?

29.04.2014.

Inspektorima nije lako ugoditi. U jednoj prodavnici pišu kaznu zato što su vrata drvena, a u drugoj zato što nisu takva.

 

Zbog ovakvog „odokativnog“ tumačenja zakona, trgovinsko preduzeće „Gomeks“ presavilo je tabak i odlučilo da pred Upravnim sudom tuži Sanitarnu inspekciju u Zrenjaninu.

Spor je nastao zbog pravilnika na koji se inspektori pozivaju, stolarija na objektu mora biti „od materijala pogodnog za laku upotrebu“. Tu stavku inspektori različito tumače. Jedni kažu da ne valjaju drvena, a drugi da nisu dobra metalna vrata u radnjama.

"Imamo 115 poslovnica i planiramo otvaranje još pet novih, ali ne znamo kakva vrata su po volji inspektora", kaže Dijana Velisavljev, menadžer za odnose sa državnim institucijama u kompaniji „Gomeks“.

"Žalili smo se i Ministarstvu zdravlja, u čijoj je nadležnosti Sanitarna inspekcija, ali su oni potvrdili rešenje, a nisu nam otklonili dilemu. Nisu zakoni problem već podzakonski akti, poput pravilnika, koji unose pravnu nesigurnost. Tokom prošle godine imali smo 171 nadzor, a samo sanitarna inspekcija je u naše objekte dolazila 86 puta", navodi ona.

Nadležni u ovom preduzeću presavili su tabak, podneli tužbu Upravnom sudu i sada čekaju da im neko razreši nedoumicu.

"Nemamo samo mi ovaj problem, već ga delimo sa svim ljudima koji imaju prodajne objekte širom Srbije. Tražimo da nam jasno kažu kako da se ponašamo i da konačno postave standarde kako treba da izgleda prodajni objekat", napominje Velisavljev.

Po Zakonu o upravnom postupku inspektor je dužan da donese zaključak nakon kontrole, ali skoro nijedna inspekcija to ne radi. Oni imaju čak dve godine rok da donesu rešenje. Imali smo tako nedavno situaciju da je inspektorka pet dana pre isteka tog roka promenila zahtev upućen nama i dobili smo da platimo 200.000 dinara, navodi Dijana Velisavljev.

Pravilnik o posebnoj radnoj odeći i obući osoba koja u proizvodnji dolaze u neposredan dodir sa životnim namirnicama na usluživanju jela i pića u ugostiteljskim objektima, iz 1974. godine, propisuje da konobari moraju imati crne pantalone, belu košulju, belu bluzu ili crni sako, a žene jednodelnu ili dvodelnu haljinu u boji, sa belom keceljom, trakom na kosi i ručnikom u beloj boji, navodi Dijana Velisavljev.

"Jasno je da danas niko ne poštuje to zastarelo pravilo, ali ono može biti povod inspektoru da napiše kaznu", kaže ona.

Privrednici su se žalili da su dobijali zahtev inspekcije da se iznad svakog lavaboa postavi uputstvo za pranje ruku. Dešavalo se da inspektorka za uzorkovanje uzme dva paketa od 100 komada plastičnih čaša. Inspekcija je kaznila jednu firmu, jer na plakatu kojim su oglašavali odloženo plaćanje nije pisalo „čekovima građana“. Hteli su da pišu i kaznu zbog plakata, postavljenog u prodajnom prostoru, koji obaveštava potrošače da je u toku zamena pivske ambalaže. Po tumačenju inspekcije to je reklama koja poziva na konzumiranje alkohola. U jednom objektu dobili su usmenu opomenu da se na proleće obavezno mora renovirati pod magacina, navode u NALED-u.

 

Izvor: Novosti