Preporuke Evropske komisije za ekonomske reforme možda već u maju

28.03.2014.

Prve preporuke Evropske komisije vezane za ekonomske reforme Srbija bi mogla da dobije već u maju, najavio je danas šef Sektora za evropske integracije pri Delegaciji EU u Srbiji Frejk Janmat.



To će, prema njegovim rečima, biti preporuke zasnovane na najboljoj praksi zemalja članica, a odnosiće se na tržište rada, privatizaciju, penzioni sistem, fiskalnu politiku. 

Janmat je precizirao da te preporuke nisu deo evropskog zakonodavstva i da Srbija nije obavezna da ih usvoji, ali da se nada da će to ipak učiniti. 
"Nadamo se da ćemo se oko preporuka usaglasiti sa Vladom Srbije, da će to, u neku ruku, biti zajedničke preporuke i da će zato, na neki način, biti obavezujuće", rekao je Janmat na skupu posvećenom novom pristupu EU za upravljanje ekonomskim politikama na zapadnom Balkanu, održanom u Domu omladine u Beogradu.

Srbija će, kako je naveo, imati rok od jedne do dve godine da primeni ove preporuke, a njih će onda, godišnje, svakog januara, ocenjivati i EKOFIN savet, odnosno savet ministara finansija zemalja članica EU. 
"Davaćemo samo preporuke koji su za godinu dana realno ostvarive, kako se ne bi svake godine ponavljale iste stvari", izjavio je Janmat.

Drugi program koji je danas predstavljen, odnosi se na IPA podršku od 2014. do 2020. godine, u okviru koje će, kako je najavio, biti omogućena i direktna podrška budžetu. Za to će, međutim, ipak biti potrebno da Srbija ispuni određene uslove, i to, kako je primetio, neće biti moguće pre 2015. godine.
"Preduslov za podršku budžetu je da vlada izradi akcioni plan za upravljanje javnih finansijama. Pošto ta izrada može da potraje, najrealnije je očekivati novac za budžet u 2015. godini", rekao je on.

Janmat je najavio i program za konkurentnost i rast, koji će se raditi na dve godine, a gde ce fokus biti na pojedinačnim sektorima. 
"U ovom dokumentu, gledaće se koji su sektori važni da pospeše konkurentnost privrede te zemlje, a taj program se može očekivati u 2015.", rekao je Janmat i dodao da će se preporuke iz ovog programa davati na jesen u okviru izveštaja EK o napredovanju zemalja kanditata.

Janmat je podsetio i da postoje dva osnovna ekonomska kriterijuma iz Kopenhagena za sve zemlje kandidate, a to su funkcionisanje tržišne privrede i kapacitet zemlje da izdrži konkurenciju na zajedničkom tržištu EU. 
"Zaključili smo da u ovoj fazi nijedna zemlja zapadnog Balkana nema funkcionalnu tržišnu privredu, i ne ispunjava potpuno te uslove", poručio je on.

 

Izvor: Tanjug