Za dodatno oporezivanje zaostalih zarada krive uprave zdravstvenih ustanova

22.03.2014.

Za solidarno oporezivanje zaostalih plata u zdravstvu koje se isplaćuju u jednom mesecu, troškove treba da snosi menadžment kuće, kaže Slavica Đukić-Dejanović.

 

"Finansijska disciplina je neophodna u svakoj organizacionoj jedinici pa i u zdravstvu. Zna se kako se moraju isplaćivati plate i upravo troškove bi trebalo da snose oni koji ne rade svoj posao kako treba", naglasila je ministarka zdravlja.

Dejanović kaže da je o ovom problemu razgovarala i sa ministrom finansija, ali da je suština da svako uradi svoj posao kako treba, da ne bi dolazilo do takvih "anomalija". 

"Svako ima svoj stepen odgovornosti. Rukovodioci ustanova moraju da obezbede platu zdravstvenom radniku", rekla je Dejanović. 

Ona je dodala da ministar zdravlja ne smenjuje direktore zdravstvenih ustanova, ali može da traži od direktora da se poštuju sva finansijska uputstva i da broj zaposlenih bude u skladu sa kadrovskim planom. 

"Problem je što se primalo dosta ljudi i što se ne poštuje kadrovski plan. Kada bi se poštovao kadrovski plan ovako nešto se ne bi dogadjalo. Međtim, ne može posledice snositi pojedinac koji je korektno radio svoj posao i u njegovu odbranu će stati i ministarstvo i sindikati", zaključila je Dejanović. 

Zdravstvenim radnicima kojima plate ne finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje već ih plaća zdravstvena ustanova, plate često kasne pa medicinske sestre koje imaju po 34.000 platu i prime dve u jednom mesecu moraju da plate solidarni porez na iznos koji pređe 60.000 dinara.

 

Izvor. Tanjug