Ruski gas u Evropi dobiće konkurenciju iz SAD

22.02.2014.

Tečni naftni gas (TNG) iz SAD krajem ove decenije konkurisaće ruskom gasu na tržištu Evrope, kaže direktor sektora za tečni naftni gas kompanije Konoko Filips (ConocoPhillips), Berger Bejltskard.



Svetska prozvodnja TNG udvostručiće se na 600 miliona tona 2018. godine zahvaljujući novim preduzećima u SAD, Australiji, Istočnoj Africi, Rusiji i Kanadi.

U trećem tromesečju ove godine počeće da rade kompanije Ekson mobajl u Papua-Novoj Gvineji, a krajem godine i preduzeća BG grupe u Australiji, preneo je Rojters.

Glavni deo australijskog i afričkog TNG prodavaće se na tržištima Azije, ali će gas iz SAD biti plasiran u Evropu, smatra Bejltskard.

Prema njegovim prognozama, potrebe Evrope za uvoznim gasom rašće u skladu sa trošenjem sopstvenih zaliha, a američki TNG će pomoći da se zadovolji rastuća tražnja.

Postoji mogućnost da se javi veliki raskorak između ponude i tražnje u Evropi. Bejltskard smatra da će do 2025. godine taj raskorak biti 25 milijardi kubnih metara dnevno, što je dosta.

SAD u međuvremenu brzo povećavaju proizvodnju gasa iz škriljaca i predlažu izgradnju više desetina terminala za izvoz TNG, od kojih bi neki mogli da počnu isporuke u Evropu već 2015. godine.

Na taj način ruski gas iz gasovoda može u Evropi da dobije konkurenciju TNG iz SAD, a možda i iz Istočne Afrike, ukazao je Bejltskard.

Izvor: Tanjug