Sindikati Aerodroma: Podržavamo zapošljavanje 778 radnika

17.05.2016.

Reprezentativni sindikati beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" saopštili su da podržavaju zapošljavanje radnika koji su godinama bili angažovani na aerodromu preko omladinskih zadruga i drugih organizacija.

 

Sindikati navode da podaci u tekstu koji je objavio antikorupcijski sajt "Pištaljka" u kome se navodi da je Aerodrom u toku prethodne godine zaposlio 778 novih radnika, od čega 760 na određeno, bez konkursa, ne ogovaraju činjenicama.

"Reč je o 760 zaposlenih koji su do 20 godina unazad angažovani na aerodromu u delatnostima od suštinskog značaja za funkcionisanje aerodroma, ali su bili zaposleni preko nekoliko uslužnih firmi, od kojih je OZB Komerc poslednja u nizu, a prethodile su joj Falcon doo, Hisalt, Montavia, Omladinska zadruga Beograd i druge", navode sindikati i dodaju da je tim radnicima samo promenjen radno-pravni status, a njihov rad vraćen u zakonske okvire.

Sindikati Aerodroma navode da podržavaju prijem tih zaposlenih i insistiraju na daljem rešavanju problema i pronalaženju načina da se ugovori na određeno preimenuju u ugovore na neodređeno vreme.

Kako se navodi u saopštenju sindikata, izdvajanja za plate tih radnika su ostala ista, ali su ona do 2015. knjižena kao troškovi preduzeća, jer je novac umesto u budžet Republike odlazio na račun privatne firme.

Saopštenje su potpisali sindikati "Zajedno", Nezavisni sindikat, Sindikat Sloga i ASNS.

 

Izvor: N1, Beta