Vulin: Po prvi put znaćemo gde i koliko je radnika van zemlje

13.01.2016.

Počela je primena Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je da će taj propis po prvi put omogućiti da se zna gde i koliko naših ljudi radi van Srbije i kako im se može pomoći.

 

 

Kako je precizirao ministar, zakon će omogućiti da se po prvi put zna koliko radnika radi u inostranstvu, gde rade, ko ih je poslao na rad, na kojim su poslovima angažovani, šta za to dobijaju.

Zakon neće moći da spreči brojne tragedije, rekao je Vulin, ali je dodao i da nudi zakonodavni okvir koji će, ako ga se radnici i poslodavci budu pridržavali, omogućiti da bezbednost naših radnika u inostranstvu bude znatno povećana.

"Ako ovim zakonom sprečimo samo jednu nesreću, poput one strašne u Sibiru, možemo da kažemo da smo imali zašto da pišemo ovaj zakon", poručio je Vulin otvarajući okrugli sto o toj temi u palati "Srbija".

Ministar je objasnio i da će u primeni biti angažovane brojne inspekcije, inspekcija rada, zaštite i bezbednosti na radu, do diplomatsko konzulatrnih predstavništava.

"Ne možemo da zaštitimo u potpunosti našeg radnika u drugoj zemlji, gde važe drugi zakoni, ali u našoj zemlji možemo da kontrolišemo uslove pod kojima on odlazi, da li su ti uslovi ispunjeni i da proveravamo da li su odredbe iz ugovora ispoštovane", istakao je Vulin.

Ministar je apelovao na radnike i poslodavce da veruju državi i da prijavljuju radnike pre odlaska, jer država ne može da im pomogne, ukoliko ne zna gde su i zašto otišli.

"Ovim zakonom je ukinuto nepotrebno administriranje, uveden je jedan obrazac koji poslodavac popunjava. Nema više potpisivanja ugovora ili aneksa ugovora u avionu, autobusu, kad se pređe granica. Svi podaci će morati da budu poznati ovde, na osnovu njih će se radnik odlučivati da li nešto hoće ili neće", ukazao je Vulin.

Zakonom su predviđene kazne za poslodavce koji ne prijave državi da šalju radnike u inostranstvo, od 60.000 do dva miliona dinara.

Predstavnici radnika nisu, međutim, u potpunosti zadovoljni zakonom, pa potpredsednik Saveza samostalnih sidnikata Srbije (SSSS) Duško Vuković najavljuje da će predstavnici tog sindikata uputiti Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti člana 8. Zakona, jer smatraju da nije u skladu sa Zakonom o radu.

"Taj član diskriminiše radnike koji idu na rad van zemlje, u odnosu na one koji rade u Srbiji, jer omogućava produžavanje rada na određeno, čime radnik koji ide u inostranstvo može bezgranično da radi na određeno vreme, što nije dobro", rekao je Vuković.

Potpredsednik SSSS je izrazio očekivanje da će državni organi sprovoditi zakon i kontrolisati poslodavce da li prijavljuju radnike koji idu na rad u inostranstvo.

"To je i glavni problem, da država ima mehanizme da kontroliše i sankcioniše poslodavce, koji često u tranzicionim vremenima posmatraju radnike kao robu", rekao je Vuković.

Zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo parlament je usvojio početkom novembra prošle godine.

Aleksandar Vulin je izjavio i da očekuje da će pre proleća biti potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju sa Rusijom.

"To je za nas veoma važan sporazum i nadam se da ćemo ga potpisati pre proleća", rekao je Vulin novinarima u Palati "Srbija".

On je izrazio veliku zahvalnost ruskoj vladi, zbog, kako je rekao, "velike brzine kojom se to dešava".

"Obično se takvi sporazumi potpisuju mnogo teže i sporije i zahvaljujem se na brzini i naklonosti koju su ruski partneri pokazali prema onome što smo mi tražili", kazao je Vulin.

 

Izvor: RTS