Kirbi: Rizikujte, radite kod privatnika

06.10.2015.

Vlada Srbije ne može biti ta koja će uvek biti glavni pokretač u obezbeđivanju radnih mesta, rekao je Kirbi novinarima na Ekonomskom fakultetu, gde je održao predavanje o ekonomiji Srbije kome su prisustvovali studenti, profesori i privrednici iz ovog dela Srbije.

 

"Ovo je delom i odgovornost svakog građanina u Srbiji koji treba da budu odvažni i da preuzmu rizik rada u privatnim firmama", rekao je Kirbi. 

On je naveo da Srbija sve više pažnje poklanja fiskalnoj politici i da su usvojeni neki važni zakloni kao što su o radu, građevinskim dozvolama, bankrotstvu. 

Kirbi je rekao da je počeo proces zatvaranja preduzeća u državnom vlasništvu koja su stalno izvlačila novac od vlade. 

Prema njegovim rečima, razmišlja se i o nekim drugim koracima kao što je investiranje u infrastrukturu što je jako korisno. 

Američki ambasador je istakao da treba da se formira snažna pravna osnova radi efikasnijeg pravosuđa, a to je istovremeno i Poglavlje 23 u pregovorima sa EU. 

Kirbi je na predavanju rekao da je impresioniran koracima koje je Vlada Srbije napravila kada se radi o normalizaciji regionalnih odnosa, reformisanju ekonomije i napretku ka EU. 

On je rekao da je ekonomija Srbije na početku njegovog mandata bila u teškoj situaciji i da je zatim srpska ekonomija napredovala. 

Kirbi je na predavanju govorio o suzbijanju korupcije i o naporima vlade u povećanju naplate poreza. 

Sprovođenje reformi nije lak zadatak, rekao je Kirbi i dodao da ga to podseća na vežbanje u teretani. 

"Vratiti se u kondiciju posle mnogo meseci, deluje obeshrabrujuće. Prvih par nedelja su bolne, ali se uskoro telo navikne", kazao je Kirbi i napomenuo kako je bio svedok da Srbija postepeno prihvata ovaj koncept "fitnesa".

 

Izvor: B92, Tanjug