Vulin: Minimalac nije pravna već ekonomska kategorija

18.09.2015.

Minimalna cena rada nije pravna, već isključivo ekonomska kategorija, kaže ministar za rad Aleksandar Vulin.

 

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da predstavnici sindikata, kao i svi građani u zemlji imaju pravo da se žale Ustavnom sudu, ako misle da su njihova prava narušena, ali da treba imati u vidu da minimalna cena rada nije pravna, već isključivo ekonomska kategorija.

Naime, Savez samostalnih sindikata Srbije najavio je juče da će se obratiti Ustavnom sudu, kako bi ocenio ustavnost i zakonitost donete vladine odluke o tome da minimalna cena rada za 2016. godinu ostane ista, odnosno da iznosi 121 dinar po radnom času. 

U SSSS tvrde da je ta odluka jednostrano doneta i da je više političkog karaktera, kao i da je u suprotnosti sa odredabama Zakona o radu. 

"Pravo je sindikata ili bilo kog građanina da može da se obrati Ustavnom sudu ali Ustavni sud nije ekonomska kategorija i minimalna cena rada nije pravna kategorija već ekonomska kategorija", rekao je Vulin. 

On je dodao da je ideja da se troši onoliko koliko je zarađeno i da se isplaćuje onoliko koliko može. 

"Svako od nas bi mogao da se igra političke demagogije i donosemo odluku da je minilmalac 500 evra ili da ga na primer potpuno ukinemo, ali to nije moguće", rekao je ministar i poručio da će se vlada i resorno ministarstvo uvek ponašati odgovorno. 

Vlada je odluku o visini minimalne cene rada za 2016. godinu u iznosu 121 dinar po satu donela u ponedeljak, nakon što predstavnici poslodavaca i sindikata nisu uspeli da se dogovore u roku od 15 dana od dana početka pregovora.

 

Izvor: Tanjug