Peurača osuđen na pet godina zatvora

16.07.2015.

Bivši direktor inspektorata za rad Ministartva za rad i socijalnu politiku Dragoljub Peurača osuđen je na pet godina zatvora zbog primanja mita, zabranjen mu je rad u javnoj službi na tri godine i naloženo da u budžet Srbije uplati 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

 

Sud je utvrdio da je u periodu 11. do 19. marta 2014. godine u dva navrata uzeo mito od predstanika preduzeća Man power i Securitas. Peurača će morati da plati i sudske troškove 20.000 dinara.

U oba slučaja sistem je bio sličan. Peurača je nalagao inspektorima da  provere rad preduzeća, nakon čega je organizovao sastanak sa zakonskim zastupnicima tih rpeduzeća.

Njima je rezultate rada inspekcije predstavljao kao katastrofalne i kako bi obustavio podnošenje prijava i sprečio posledice po preduzeće tražio je novac.

Sud je utvrdio da je od predstvnika Man power uzeo 15.000 evra, a od preduzeća Securitas 50.000 evra.

Peuračin branilac Sead Spahović najavio je žalbu na presudu, jer smatra da je doneta na osnovu dokaza koji nisu pribavljeni legalno. Takođe, kako je rekao, Peurača je uhapšen minut nakon štio je navodno uzeo mito, a kod njega nije pronađen nikakav novac.

Spahović tvrdi da je ovakvom presudom načinjen pravni presedan, jer omogućava da se za uzimanje mita sudi samo na osnovu date reči.

Prema njegovim rečima, presuda predstavlja opasan presedan za sudsku praksu krivičnog dela primanja mita, s obzirom na to, kako je objasnio, u jednom od ova dva slučaja, okrivljeni je bio pet kilometara udaljen od novca i u policijskoj akciji korišćen je prikriveni islednik, ali protivzakonito bez sudskog rešenja.

Spahović smatra da je to slučaj nameštanja, fingiranja, korupcije i naglasio da u drugom slučaju, gde se okrivljenom stavlja na teret da je uzeo 50.000 evra, a minut posle toga on je uhapšen, pretresen i nisu nađene pare.

"To je bilo u hotelu Hajat. Postavlja se pitanje gde je novac. Presude su ovde donete na časnu reč tzv. davalaca mita, koji su dobili oportunitet (nagodbu sa tužilaštvom)", rekao je Spahović.

On je dodao da ima primedbu i na postupak tužilaštva jer je dao oportunitet davaocima mita, iako, kako je objasnio, za davanje mita nikad nisu dozvoljavali oportunitet nego je moralo da se ide na podnaredbu, postupak i na eventualno sporazum.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, oportunitet je sporazum o priznanju krivičnog dela koji se zaključuje između tužioca i okrivljenog, a ne može se postići za teža krivična dela. Kazna je uglavnom uplata novca u humanitarne svrhe.

Peurača, kao direktor Inspekcije za rad, uhapšen je marta prošle godine zbog sumnje da je izvršio krivično delo primanja mita tako što je zahtevao od vlasnika privatnog preduzeća "Man power'' novčani poklon u iznosu od 30.000 evra, a od te sume primio je polovinu, a takođe je preko posrednika od firme "Sekuritas" tražio 50.000 evra, kako bi sprečio podnošenje prijave protiv tog preduzeća.

 

Izvor: N1, Novosti