Vučić: Vlada Srbije ne može da uspe bez podrške sindikata

28.05.2015.

Premijer Srbije rekao je da samo zajednički radom sa sindikatima može da se postigne napredak i objasnio da nije tako lako biti član Vlade

 

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije  pozvao je danas sindikalce Srbije da ponekad “uđu u cipele” članova vlade, da ponekad budu, kako je rekao, njihovoj koži kako bi videli da nije sve tako jednostavno kao što izgleda.

Premijer je poručio da Vlada Srbije sluša predstavnike sindikata, da ne može bez njihove podrške, te da je rezultat moguć samo zajedničkim radom.

Obraćajući se učesnicima 15. kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije, premijer je rekao da sindikati u Vladi Srbije imaju ne samo socijalnog partnera, već prijatelje s kojima uvek mogu da razgovaraju “kao što ćemo mi vas uvek da smatramo svojim prijateljima”.

– Vlada Srbije ne može bez vas i vaše podrške. Ako zajednički ne budemo radili, ništa ne možemo da uspemo. Molim vas da nekada uđete u naše cipele, budete u našoj koži i razmislite šta biste uradili na našem mestu i videćete da to nije tako jednostavno kao što izgleda – rekao je Vučić, koji je na sindikalni kongres došao direktno iz Tirane gde je boravio u dvodnevnoj poseti.

Premijer je podsetio da je pre šest meseci, ali i pre godinu dana, bio veliki pesimista kada je reč o ekonomskoj situaciji u Srbiji, ali da se danas vidi svetlo na kraju tunela i da vidi da će mnogi biti zadovoljniji.

– U prethodnom periodu uhvatili smo se u koštac sa brojnim nagomilanim problemima. Kada smo ušli u mere fiskalne konsolidacije mnogi su bili očajni, ocekujući da iz krize nikada ne izajdemo. Ali u maju podaci pokazuju da će biti bolje nego što je očekivano. Bio je predviđen deficit od 19 milijardi, ali on neće preći sedam miljardi dinara – rekao je Vučić.

Kako je objasnio to znači da će 31. maja deficit biti 26 milijardi dinara, dok je plan sa MMF-om bio da to bude 90 milijardi dinara.

– To je odličan rezultat koji ste vi postigli i građani Srbije svojom voljom, željiom, mariljivosću i srtpljenjem – rekao je Vučić dodavši da zbog tih brojki država više nema prava da odustane od povećanja plata i penzija.

Premijer je podsetio i da je, izuzev ministra Rasima Ljajića, jedini političar, odnosno predsednik vlade, koji se toliko puta susreo sa predstavnicima sindikata.

– Mislim da smo pokazali da želimo i da vas čujemo, da hoćemo da vas slušamo i mislim da možemo zajednicki mnogo toga daizmenimo – rekao je Vučić.

Vučić je predstavnicima sindikata zahvalio na tome što su, kako je rekao, uvek poštovali državu, razumeli njene probleme i odgovorno se ponašali.

U jednom trenutku u sali Doma sindikata zaposleni Javnog preduzeća Informatika iz Novog Sada prekinuli su premijerovo izlaganje razvijanjem transparenta na kojem je pisalo “Uništavaju nam preduzeće, bahate se i sprovode samovolju, a vas koriste kao paravan. Dokažite da niste kao paravan”, na šta je Vučić poručio da nije ničiji paravan i da će to pokazati rezultati.

– U narednih 15 dana dobićete odgovor na transparent koji ste pokazali – rekao je Vučić, radnicima Informatike.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug