Atanacković: Nemci su u pravu, administracija i korupcija prepreke za biznis

23.04.2015.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je izjavio danas da treba uvažiti mišljenje nemačkih firmi koje posluju u Srbiji i istakao da poslovanje u našoj zemlji i dalje otežava komplikovana administracija i korupcija. 

 

Komentarišući rezultate ankete o uslovima poslovanja u Srbiji za 2015. godinu Nemačkog-srpskog privrednog udruženja, Atanacković je rekao da su tačne primedbe nemačkih privrednika na organizaciju države i to da još imamo neprimereno veliki nivo korupcije, koja najčešće nastaje baš zbog toga što imamo komplikovane propise.

Anketa Nemačkog-srpskog privrednog udruženja pokazala je da su glavne prepreke i zamerke preduzetnika nedostatak pravne sigurnosti i predvidivosti ekonomske politike, borba protiv korupcije i kriminala koja još nije na zadovoljavajućem nivou, kao i obimne birokratske procedure.

"Pojedini administrativci imaju ekskluzivno pravo da otežu donošenje određenih odluka baš očekujući da će iz toga da proizađe korupcija", istakao je Atanacković.
Prema njegovim rečima, zahtev za povećavanje platežnih mogućnosti tržišta je, ipak, dosta komplikovana stvar, s obzirom da smo jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope.

"Ne može se očekivati veliko tržišno učešće u zemlji koja ima bruto domaći proizvod na nivou koji mi imamo i na kome su plate takve-kakve su i sa tim nivoom nezaposlenosti. Sa jedne strane moramo da štedimo, a sama štednja znači smanjivanja prometa, a sa druge strane, zaista bi za rast naše privrede bilo potrebno i veće mogućnosti u prometu", naveo je Atanacković.

On napominje da je Srbija u priličnoj meri još zavisna od uvoza i da nije isto kada se poveća tržišna mogućnost u Nemačkoj, koja dosta toga sama proizvodi i u Srbiji koja je u velikoj meri oslonjena na uvoz jeftine robe iz Kine, Dalekog istoka ili industrijske robe iz zapadne Evrope.

"U mnogim stvarima pokušavamo da dođemo do nivoa nemačke privrede odnosno njihove države koju smatramo jednom od najuređenijih u Evropi i svetu, tako da je mišljenje njihovih privrednika koji ovde rade potpuno na mestu i apsolutno ga treba uvažavati", rekao je Atanacković.

Privreda u Srbiji nije stvarno pokrenuta, uprkos hrabrim reformskim koracima Vlade Srbije, izjavio je juče ambasador nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm koji je ipak ocenio da se reforme kreću u dobrom pravcu.

On je na predstavljanju rezultata ankete o uslovima poslovanja u Srbiji za 2015. godinu Nemačkog-srpskog privrednog udruženja rekao da rezultati reformi još nisu stigli, ali da je Srbija na dobrom putu i da su rezultati ankete kada se podvuče crta pozitivni.

U anketi koja je pokazala takve rezultate, učestvovala je 101 nemačko-srpska firma, od kojih 44 odsto smatra da je proces reformi zadovoljavajući, za oko 42 odsto je on nezadovoljavajući, a samo 14 odsto njih smatra da je proces reformi dobar.

Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger je ocenio da reforme u Srbiji postoje, ali da su suviše spore i da ne donose očekivane rezultate kao u drugim zemljama.

 

Izvor: Tanjug