Potpisan novi kolektivni ugovor u zdravstvu

30.12.2014.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i predstavnici tri reprezentativna sindikata u zdravstvu potpisali su nakon višemesečnih pregovora novi kolektivni ugovor i poručili da su na istom zadatku i da im je cilj poboljšanje zdravstvenog sistema.

 

Zlatibor Lončar je na konferenciji za novinare pre potpisivanja kolektivnog ugiovora rekao da posao tek predstoji.

"Naš cilj nije da ispunimo formu, naš cilj je da poboljšamo zdravstveni sistem. Na istom zadatku smo svi", poručio je Lončar.

Kako je naveo, u 2015. zajednički zadatak biće da svi zajedno poboljšamo zdravstvenu uslugu i uslove rada, kako bismo u Srbiji imali zdravstveni sistem kakav zaslužuju i zdravstveni radnici i pacijenti.

Predsednik granskog sindikata ZSZ "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je da je potpisivanje kolektivnog ugovora veliki trenutak, ne samo za ministarstvo zdravlja, nego i za sindikate.

Ilić je, zahvalivši ministarstvu na razumevanju, dodao da je to najznačajniji dokument i za sindikate i za zdravstvene radnike.

Prema njegovim rečima, novi kolektivni ugovor je precizniji od prethodnog i on ne očekuje probleme u njegovom sprovođenju. "Podržaćemo svaku dobru ideju Ministarstva zdravlja", poručio je Ilić.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić rekao je da se skoro tri meseca intenzivno pregovaralo o novom kolektivnom ugovoru, ocenjujući da je u nekim elementima bolji od prethodnog.

"Uspeli smo da zaštitimo i poboljšamo naša prava. Sindikati i ministarstvo imaju isti cilj, a to je poboljšanje našeg zdravstva, položaja zdravstvenih radnika i poboljšanje zaštite pacijenata" rekao je Cvetić.

Predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Zoran Savić rekao je da je potpisivanjem kolektivnog ugovora napravljen prvi korak, a predstoji dalji rad na postizanju cilja, odnosno poboljšanja zdravstvene zaštite i položaja zdravstvenih radnika.

 

Izvor: RTS