Ako država može da poveća penzije onda može i da ih smanji

01.12.2014.

Ministar za rad Aleksandar Vulin smatra da ako država može da poveća penzije, onda može i da ih smanji ako nema dovoljno novca u budžetu za njihovu isplatu.

 

Odgovarajući na pitanje penzionera u Domu za stare Voždovac, kakav odgovor očekuje od Ustavnog suda u vezi žalbi penzionera na smanjenje penzija, Vulin je odgovorio da treba sačekati odluku tog najvišeg sudskog organa u zemlji.

Kako je rekao, tu odluku, kada se donese niko ne treba da komentariše, ali da je njegovo mišljenje da "ako neko može penzije da smanji, može i da ih poveća."

U budžetu je nekad manje novac, nekad više, rekao je Vulin, koji je zapitao kako će Ustavni sud narediti Vladi da isplati taj novac, koji nemamo, osim ako se ne zadužimo ili nešto ne rasprodamo i tako ostavimo buduće genaracije još zaduženijim, što se nastoji izbeći.

Vulin, koji je sa volonterima učestvovao u akciji krečenja trećeg paviljona Doma za stare na Voždovcu, zahvalio je penzionerima koji su, kako je rekao, gradili ovu zemlju, "na razumevanju koliko je teško Srbiji i što sa mnogo manje gunđanja i primedbi shvataju realnu situaciju u zemlji, od onih koji su mnogo manje uradili za Srbiju."

Posle razgovora sa starima iz Doma Voždovac, Vulin je rekao da su opravdane njihove primedbe, kao što su one da imaju bližu apoteku i veći postor za šetnju, i da će sa nadležnim videti kako može da im se pomogne.

"Jako su zadovoljni ljudima koji brinu o njima i to je ono što ne možete da platite," rekao je Vulin.

On je ocenio da jedni drugima mogu mnogo više pomoći, navodeći primer današnje volonterske akcije. Vulin je dodao da je ipak za šire aktivnosti te vrste potrebno da bude usvojen zakon o volontiranju.

Taj zakon je pripremljen i treba da se pošalje na mišljenje drugim ministarstvima i na javnu raspravu i brzo ćemo se i na taj način odrediti prema dobrovoljnom radu, poručio je Vulin.

 

Izvor: Tanjug