Zbog zloupotreba 126 korisnika bez invalidskih penzija

28.10.2014.

Do sada je 126 korisnika ostalo bez invalidskih penzija, jer se osnovano sumnja da su do njih došli zolupotrebom.

 

Ovo je danas izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, napomenuvši da su još protiv 16 korisnika podnete krivične prijave nadležnom tužilaštvu, takođe zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom ostvarili prava na invalidsku penziju.

Vulin je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da ako se za tih 16 penzionera utvrdi krivična odgovornost, oni će morati da vrate novac koji su dobijali u vidu penzija u prethodnom periodu.

Onima za koje se utvrdi u postupku provere da im je samo u međuvremenu poboljšano zdravstveno stanje, penzije će samo biti ubuduće obustavljene, ali neće morati da da vrate novac koji su dobijali, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, istraga će biti obavljena, a preduzeće se i odgovarajuiće sankcije, protiv svih koji su omogućili da dođe do zloupotreba u pravu ostvarivanja prava na invalidske penzije.

Vulin je naveo da se postupak revizije invalidskih penzija primenjuje u 15.158 predmeta od ukupno 20.000 njih koji koriste invalidske penzije, i dodao da je do sada pregledano 958 dosijea korisnika tih penzija, a da je kod 829 njih potvrđeno ranije stanje invalidnosti, dok kod 76 korisnika nije potvrđeno to stanje i penzije će im biti oduzete.

Kako je objasnio, kod 53 predmeta su neophodna dodatna ispitivanja kako bi se donela konačna odluka, 34 korisnika invalidskih penzija se, ni posle drugog poziva nadležnih organa, još nisu odazvala pozivu za utvrđivanje validnosti njihovih penzija a ako to ne učine penzije će im, prema rečima ministra, biti automatski oduzete.

Vulin je ocenio da je do sada utvrđen veliki procenat penzionera kojima su invalidske penzije oduzete i dodao da očekuje da će taj broj biti još veći.
"Istražujemo i neke slučajeve za koje uopšte ne postoji potrebna dokumentacija i koji se nikada nisu pojavili pred komisijom" kazao je on i poručio da nema zaštićenih i da se revizija tih penzija ne radi radi ušteda u budžetu, već zbog pravde i pravičnosti.

Ministar je najavio da će se revizija invalidskih penzija nastaviti sve dok se i poslednji slučaj ne proveri, kako bi na kraju tog procesa moglo da se kaže da su sve invalidske penzije uredne i u skladu sa zakonom.

Prema njegovim rečima, obavlja se provera invalidskih penzija koje su odobravane od 1990-te godine do danas, a proces revizije, koji je počeo 10. septembra, obavlja Komisija za trijažu sastavljena od lekara veštaka, pravnika i zaposlenih u Fondu za penzijsko osiguranje.

Oni koji su u međuvremenu stekli uslove za neku drugu vrstu penzije nisu obuhvaćeni revizijom invalidskih penzija, kazao je Vulin.

Na pitanje da li će biti oduzete invalidske penzije koje su dobili Ljubiša Buha i Danica Drašković, odgovorio je da Draškovićeva prima starosnu penziju a da za slučaj Buhe nedostaje dosta dokumentacije i da je ona predata Ministarstvu zdravlja.

Vulin je najavio i to da će Ministarstvo rada ubuduće obaveštavati Ministarstvo unutrašnjih poslova o tome koji korisnici invalidskih penzija nisu u stanju da voze automobile ili da obavljaju neke druge poslove koji mogu da ugroze bezbednost građana.

 

Izvor: Tanjug