Smanjenje plata i penzija je nužno, ali ne i dovoljno

23.10.2014.

Država je do sada preduzimala samo parcijalne mere fiskalne konsolidacije, a smanjenje plata i penzija je nužno, ali ne i dovoljno, smatra Vladimir Vučković.

 

Vučković, koji je član Fiskalnog saveta je na konferenciji "Sloboda i reforme" rekao da država godišnje za razne novčane kazne fizičkim i pravnim licima potroši 10 milijardi dinara.

"Ono što smo imali do sad su parcijalni, mali i zakasneli potezi, a nikako sveobuhvatna fiskalna konsolidacija i još uvek ne vidimo da će ona da se desi", rekao je Vučković na konferenciji "Sloboda i reforma".

Vučković je podsetio da je bilo povećanja PDV i kontrolisanja plata i penzija u nekom navratu, ali da to nikako nije dovoljno.

On je rekao da dok nema oporavka privredne aktivnosti, nema ni trajne fiskalne konsolidacije.

Vučković je rekao da država godišnje za razne novčane kazne fizičkim i pravnim licima potroši 10 milijardi dinara.

"Da bih vam objasnio o kolikom iznosu je reč, reći ću da je efekat solidarnog poreza ove godine 10 milijardi dinara", naveo je Vučković i dodao da je i sam prilično iznenadjen ovim podatkom.

Vučković je posebno naglasio da su izdvajanja za kapitalne investicije države veoma mala u planovima države, a da je nepovoljno i to što izvršenje tih investicija ne prelazi 50 odsto i tog malog plana.

 

Izvor: Tanjug