Sindikat traži hitne mere za Vršačke vinograde

17.10.2014.

Sindikat Nezavisnost - Vršački vinogradi saopštio je danas da je potrebno preduzeti hitne mere kako bi ta kompanija izašla iz nametnute finansijske krize, koju su izazvali bivši vlasnik i njegovi saradnici u sadejstvu sa, kako navode, korumpiranim državnim činovnicima.

Predstavnici tog sindikata se nadaju da će Tužilaštvo za organizovani kriminal procesuirati taj slučaj a vinovnike kazniti.

Oni smatraju da samo u jednom pogonu te firme ima prostora za uštedu od oko dva miliona evra, a za oporavak kompanije neophodno je obezbediti - profesionalizaciju, decentralizaciju i individualnu odgovornost.

To su suštinski postulati za ostvarenje, sada neiskorišćenog, mogućeg godišnjeg profita od 28 miliona evra, smatraju u tom sindikatu.

Da bi kapital kompanije bio uvećan nekoliko puta neophodno je doneti novu sistematizaciju radnih mesta, prema kojoj bi raspon plata između spremačice i direktora bio maksimalno 1:2,5.

Takođe je neophodno uspostaviti kriterijume prema kojima bi odgovornost onih koji upravljaju kompanijom morala biti individualna a njihov rad profesionalan.

Upravo zbog kolektivne odgovornosti, kompanija je imala manjak godišnjih prihoda u iznosu od oko pet miliona evra, navedeno je u saopštenju sindikata.

 

Izvor: Tanjug