Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika

15.10.2014.

Četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu najavila su štrajk upozorenja zdravstvenih radnika, sa zahtevom da se zdravstveni radnici izuzmu od smanjenja plata.

 

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare četiri sindikata da su iscrpljena sva sredstva, da su imali razgovore sa ministrom zdravlja i ministarkom državne uprave i lokalne samouprave, ali da nije postignut nikakav dogovor.

Cvetić nije mogao da precizira datum kada će biti organizovan štrajk upozorenja jer, kako kaže, moraju da se ispoštuju sve procedure i štrajk najavi deset dana ranije, tako da će najverovatnije biti krajem ovog ili početkom narednog meseca.

"Štrajk upozorenja neće trajati jedan sat, već će trajati ceo dan. Držaćemo se striktno Uredbe o minimumu rada i zbrinjavaćemo samo hitna stanja i povrede", rekao je Cvetić i dodao da će pedijatrija, porodilišta i Hitna služba tog dana normalno raditi.

On je rekao da štrajk nije uperen protiv pacijenata, već poruka vladi i ministarstvu zdravlja, kao i da će se ponavljati svake naredne nedelje u isti dan.

Kako će se odvijati, nastavlja on, zavisiće od reakcije vlada i ne isključuje mogućnost da to preraste u nešto što će se zvati "svake nedelje jedan dan na minimumu procesa rada".

Insistiraće se, kako kaže, na dva zahteva jedan je izuzimanje zdravstvenih radnik od smanjenja plata i potpisivanje kolektivnog ugovora do kraja goduine.

Osim SLFS u jednodnevni štrajk upozorenja stupiće i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikat medicinskih sestara i tehničara, kao i Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost".

Predstavnici sindikata tvrde da u zdravstvu ima 126.000 zaposlenih, a da je 80 odsto zaposlenih članovi ova četiri sindikata, ali pozivaju i sve ostale zaposlene koji nisu članovi nijednog sindikata da im se pridruže.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Zoran Savić kaže da je problema mnogo, ali da je najavljeno smanjenje plata prelilo čašu.

On je podsetio da je doneta uredba o zabrani zapošljavanja, tako da su uslovi rada za zaposlene u zdravstvu postali nesnosni, obim poslova se povećava i za veće angažovanje zaposleni dobijaju manju platu.

Savić je podsetio da plate zdravstvenih radnika ne idu iz budžeta već se finansiraju od doprinosa za zdravstvo.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Dragan Bisenić rekao je da se ne traži povećanje plata koje su zamrznute poslednje tri godine, već da one ostano na istom nivou.

"Zaposlenima u zdravstvu se preti da na birou ima puno zdravstvenih radnika i da se lako mogu zameniti. Ovo je problem države i mora se razgovarati sa sindikatima", naglasio je Bisenić.

Prema mišljenje predsednika GS "Nezavisnost" Gorana Ilića uvodjenje platnih razreda u zdravstvo je nepravedno i da će dovesti do još većeg nepotizma, politikanstva, do pravljenja klanova od kojih će zavisiti plate.

"Želimo da politika izadje iz zdravstva. Platni razredi će dovesti do destrukcije državnog zdravstva, i favorizovanja privatnog zdravstva", zaključio je Ilić.

 

Izvor: Tanjug, B92