Javna preduzeća tempirane bombe za budžet

06.10.2014.

Budžet za 2015. godinu je presudan i Fiskalni savet će tražiti da prikriveni izdaci za javna preduzeća konačno budu vidljivi, izjavio je danas član tog saveta Nikola Altiparmakov, ocenjujući da su javna preduzeća svojevrsna tempirana bomba za budžet.

On je rekao i da će za Srbiju presudno biti da li će uz budžet sklopiti i novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer će u tom slučaju srpske finansije uploviti u mirnije vode.

Altiparmakov je ocenio i da odsustvo osnovnih informacija, kao što je broj zaposlenih, ukazuje na slabost budžetskog sistema u Srbiji, koja se ogleda i u netransparentnom prikazivanju "ispod crte" rashoda za gubitaška javna preduzeća ili lošem izvršavanju kapitalnih investicija.
"Ukoliko uspemo da sredimo katastrofalnu situaciju u javnim preduzećima i dovedemo državni sektor u red, žrtve neće biti uzaludne. Ali ako javna preduzeća nastave da posluju po starom, nema tog smanjenja plata i penzija koji će nam omogućiti da izbegnemo ekonomski krah", rekao je Altiparmakov.

On je naveo da je neophodno zaustaviti gubitke od blizu 200 miliona evra godišnje koji pravi "Srbijagas" i zatim ih na transparentan način prebacuje na poreske obveznike putem izdavanja državnih garancija i preokrenuti situaciju u "Dunav osiguranju",, koje je od profitabilnog preduzeća postalo gubitaš.
"Ključno je uočiti da EPS pokazuje znake slabosti koje je "Srbijagas" pokazivao pre pet, šest godina, i ako se radikalno ne reformiše, kroz nekoliko godina bi mogao da postane daleko veći teret za poreske obveznike nego što je danas "Srbijagas", rekao je Altiparmakov.

 

Izvor: Tanjug