Vulin:Štednja uz brigu o građanima i aranžman sa MMF-om

08.09.2014.

Ministar rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbiji potreban aranžman sa MMF-om, da se vlada ne boji mera štednje, ali da će voditi računa o interesima građana i privrede.

 

"Mi ćemo videti da li će Međunarodni monetarni fond biti zadovoljan nama. Nama je MMF potreban, mi želimo da sklopimo odgovarajući aranžman, da se dogovorimo...Ali naravno, želimo da naša privreda funkcioniše i da građani budu zadovoljni onim što ćemo raditi", rekao je Vulin u Palati "Srbija".

Ministar je novinarima, nakon sastanka sa predstavnivima metalske industrije rekao da su mere štednje uvek potrebne i da se ova vlada ne boji toga.

"Mi ćemo štedeti gde god možemo, naravno, uvek vodeći računa da onima kojima je najteže ne bude još teže, nego što je sada", poručio je Vulin.

Upitan da li je odloženo donošenje mera fiskalne konsolidacije koje će uključiti smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, Vulin je rekao da to nije stvar nekog odlaganja i da se na merama radi sa predstavnicima MMF-a, unutar vlade i sa sindikatima.

"Nije stvar da li će nešto biti u ponedeljak ili petak, ono što je važno je da država radi ozbiljno i vodi računa o interesima građana" istakao je Vulin.

Vulin je rekao da mere fiskalne konsolidacije ne služe samo za to da nešto bude dobro na papiru, već i da bi građani živeli bolje.

Kako je precizirao, taj cilj će biti ostvaren kroz ozdravljenje ekonomije i budžeta, značajno smanjivanje kamata za buduća zaduživanja, kao i bolji pristup novcu.

 

Razgovori sa MMF-om o platama i penzijama

U Vladi Srbije završen je sastanak premijera Aleksandra Vučića sa stalnim predstavnikom MMF-a u Srbiji Deheng Kimom.

Sastanku su prisustvovali i ministri finansija Dušan Vujović, privrede Željko Sertić, državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Time su počeli razgovori o novim merama štednje i rebalansu budžeta unutar vlade, kao i sa predstavnicima MMF, ali i socijalnim partnerima.

Premijer Vučić, uz najavu da u ponedeljak počinju razgovori o rebalansu budžeta i smanjenju plata i penzija, poručio je da se to odnosi samo na javni sektor, a da privatni sektor ni na koji način neće biti opterećen dodatnim porezima.

On nije mogao da kaže na koji će način biti obavljeno smanjenje plata i penzija, jer, kako je naveo, u ponedeljak o tome počinju razgovori unutar vlade i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, ali je ponovio da se to odnosi samo na plate u javnom sektoru i na penzije, te da će najsiromašniji biti apsolutno zaštićeni.

U javnosti su se do sada pominjala tri scenarija za smanjivanje plata i penzija, koja su podrazumevala kresanje prihoda od 10 do 25 odsto.

Kada je reč o procentima, Vujović je ranije govorio da bi plate i penzije mogle biti smanjene najviše za 10 odsto i "ni dinar više".

Fiskalni savet je, s druge strane, poručivao da je neophodno smanjenje od 15 odsto i za plate i penzije.
Ako se ostane pri 10 odsto, ocena je Fiskalnog saveta, Vlada Srbije će ubrzo morati da nadoknadi manjak kroz povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva odsto.

Unija poslodavaca Srbije izašla je u javnost sa trećim predlogom po kome bi se plate u javnom sektoru smanjile za 25, a penzije za 20 odsto. Jedino tako bi, prema njihovoj oceni, smanjenje imalo efekta.

Inače, kako piše "Blic" Vučić je odluku o mogućem smanjenju zarada odložio za naredni vikend kada se vrati iz Kine.

List navodi da su spremni predlozi ostalih mera o uštedama u budžetu i osnovne smernice nacrta rebalansa budžeta koji bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe do 15. septembra.

 

 

Izvor: Tanjug