Pitanje preduzeća u restrukturiranju biće rešeno pre kraja 2015. godine

29.07.2014.

Novi zakon o privatizaciji trebalo bi da reši problem s preduzećima zbog kojih država izgubi od 180 do 200 miliona evra poreskih prihoda godišnje.

 

To je izjavio pomoćnik ministra finansija Srbije Nenad Mijailović na sednici Odbora Skupštine Srbije za privredu.

Predlogom zakona o privatizaciji, kako je naveo, predviđeno je više modela, metoda i mera za završetak privatizacije, kojima će 584 preduzeća, od kojih 161 u restrukturiranju, dobiti priliku da nađu kupce ili strateške partnere.

"Reč je o preduzećima čija je imovina procenjena na oko šest milijardi evra i koja imaju oko 90.000 zaposlenih", rekao je Mijailović.

On je rekao da su zakonom predviđeni ambiciozni, ali realni rokovi za završetak privatizacije i restrukturiranja preduzeća.

"Zaštita od poverilaca za preduzeća u restukturiranju biće produžena za nešto više od 300 dana od usvajanja zakona. Predviđeno je da se zaštita ukine 180 dana nakon isteka roka od oko 135 dana za određivanje modela, metoda i mera privatizacije", rekao je Mijailović.

On je dodao je rok za određivanje modela, metoda i mera oko 135 dana. To prema Mijailovićevim rečima znači, da će pitanje preduzeća u restrukturiranju biti rešeno pre kraja 2015. godine.

Direktorka Agencije za privatizaciju Srbije Marijana Radovanović rekla je da se očekuje da će prema novom zakonu o privatizaciji odmah biti pokrenut stečaj u 50 preduzeća u restrukturiranju i najmanje 100 preduzeća u privatizaciji.

Radovanovićeva je navela da je kontrola preduzeća u privatizaciji krajem 2013. godine pokazala da od 423 firme čak 58 nije ni pronađeno na terenu.

Odobor za privredu prihvatio je Predlog zakona o privatizaciji i predloge izmena zakona o stečaju i o postupku registracije u Agenciji za privredne registre koje će danas razmatrati parlament.

 

Izvor: Beta, B92