Vulin: Treba da donesemo zakone o sindikatima i štrajku

22.07.2014.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je donošenje Zakona o sindikatima i o štrajku.

 

Zakon o sindikatima bi se, kako je rekao, bavio utvrđivanjem reprezentativnosti sindikata.

"Počećemo uskoro sa radnim grupama. Treba da donesemo zakon o sindikatu i zakon o štrajku, nešto što bih ja voleo da bude kodeks radnog zakonodavstva", rekao je Vulin.

Ministar je ukazao da izmenjeni Zakon o radu, koji je parlament usvojio prošle sedmice, kao i svi do sada sadrži puno odredbi koje se suštinski ne tiču samo radnog zakonodavstva, već se bavi i organizacijom sindikata.

"Hajde da donesemo poseban zakon koji će se baviti isključivo sindikatom, koji će utvrđivati njihovu reprezentativnost. Sada smo već napravili određene mere i kako ćemo to da radimo, s obzirom na to da do sada to nije bilo moguće", naveo je Vulin.

Ministar kaže da je socijalni dijalog, možda, i najvažniji, odnosno da u socijalno-ekonomskom savetu treba da sede predstavnici zaista reprezentativnih sindikata i poslodavaca i da oni stvarno predstavljaju one za koje govore da ih predstavljaju.

 

Izvor: Tanjug