Protest protiv izmena zakona o radu i PIO

17.07.2014.

Grupa sindikalaca, radnika i građana protestovala je protiv izmena zakona o radu i penzijskom i invalidskom osigranju okupljanjem i šetnjom u centru Beograda.

 

Protest na kome se prema policijskim procenama okupilo više oko 4.500 ljudi trajao je oko dva i po sata, a nastavak je najavljen za 21. jul.

Okupljeni su zatražili od poslanika da vrate vladine predloge izmena zakona, a od predsednika Tomislava Nikolića da ne potpiše ukaze o proglašenju novih zakona. Zatražena je i ostakva ministra za rad Aleksandra Vulina.

Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića ispred Doma sindikata okupljeni sindikalci, radnici i građani krenuli su u kratku šetnju ka Predsedništvu, zatim kroz Kralja Milana i Kneza Miloša nazad do Trga Nikole Pašića tokom koje su predali svoje zahteve da izmene zakona ne budu usvojene.

U protestnoj koloni su članovi dva reprezentativna sindikata Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, kao i članovi sindikata Sloga, Sindikata srpske policije, kao i sindkalci iz drugh gradova Srbije. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata saopštila je ranije da neće učestvovati u protestu.

Lider SSSS Ljubisav Orbović je rekao tokom protesta da je predloženi zakon loš i optužio ministra Vulina da je takav predlog u skupštinu stigao jer "nije umeo da pregovara već je slušao poslodavce, Američku komoru i strane investitore".

"To je dobar zakon za njih, daje im ekstra profit, a uzima iz džepa svakog radnika kako bi se oni bogatili", naveo je Orbović obraćajući se učesnicima sindikalnog protesta ispred Doma Narodne skupštine.

Prema njegovim rečima, sindikat je za reforme, ali ne "preko leđa" zaposlenih i radnika. Orbović je naveo i da je vlast izabrana na izborima, ali da to ne znači da sme da ignoriše narod, da bude protiv njega, niti da ga uništava.

On je naveo i da da predložene izmene zakona o PIO služe da se "radnici tretiraju kao robovi i rade čitav život".


Kako je saopštio MUP, na skupu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, kolona se kretala ranije najavljenom rutom, a procenjeno je da je na skupu 4.200 građana.

Okupljeni su predali svoje zahteve kancelariji predsednika republike, u kojima od predsednika Tomislava Nikolića traže da ne potpiše ukaz o proglašenju novih zakona, nakon što oni budu izglasani u Skupštini.

Predsednik samostalnog sindikata građevinarstav Duško Vuković rekao je na protestu da sindikalci odbijaju ocene kako "sindikati hoće da ruše državu", jer su, istakao je, sindikati i radnici godinama gradili državu.

Prema njegovim rečima, društvo i država su već dovoljno urušeni, a na protestu su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo činjenicom da drugi žele "da odlučuju o nama bez nas".

Vuković je rekao da se izmenama ova dva zakona "radnicima ispostavlja faktura za sve političke promašaje".


Sekretar SSSS Zoran Mihajlović pozvao je radnike da državi poruče da im je svega preko glave i da hoće da rade i žive od svog rada, ali da ne nailaze na poštovanje.

"Nećemo odustati od protesta sve dok ne donesu zakone po meri radnika", poručio je Mihajlović.

Ideja sindikata je bila da naprave prsten oko Skupštine Srbije, nakon čega će se obratiti lideri SSSS i UGS Nezavisnost Ljubisav Obrović i Branislav Čanak, ali su umesto toga obišli oko zdanja parlamenta.

Sindikalci imaju zahteve i za Skupštinu, u kojoj poslanici raspravljaju o amandmanima na zakone o radu i PIO.

Oni nose sindikalne zastave i transpaarente, na kojima su parole: "Vređate nam inteligenciju", "Ništa o nama bez nas", "Da li imate obraz", "Za dostojanstveni život građevinskih radnika"...

Sindikati su ranije najavili i da će danas biti organizovan generalni štrajk zaposlenih u Srbiji.

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da je intencija izmena Zakona o radu ukrupnjavanje sindikata, da bi ojačali i bolje zastupali radnicka prava. "Vlada želi da uključi u socijalno pregovaranje što veći broj aktera, ali intencija ovog zakona je bila da se sindikati ukrupne", rekao je Vulin u raspravi u Skupšini Srbije o amandmanima na izmene Zakona o radu."U Srbiji postoje 24.000 registrovanih sindikata, naravno to nisu sve centrale, to su i ogranci sindikata, podružnice. Ali to je 24.000 pravnih lica, pečata, računa... Intencija zakona je da se sindikalna borba vodi kroz reprezentativne predstavnike, da se sindikati organizuju, i da mogu da zastupaju radnike na najbolji način", rekao je ministar.

 

I Konfederacija protestuje

I članovi Konfederacije slobodnih sindikata Srbije počeli su danas odvojen protest ispred Glavne pošte u Beogradu zbog izmena Zakona o radu.

Predsednik Konfederacije Ivica Cvetanović rekao je da sindikalci od parlamenta traže da ne usvoje izmene Zakona. "Ovde smo da iskažemo nezadovoljstvo zbog predloga zakona o radu, odnosno nepostojanja socijalnih dijaloga u njegovom donošenju", rekao je Cvetanović agenciji Beta.

On je dodao da nije bilo javne rasprave o tom zakonu, ali ni direktnih pregovora s Konfederacijom koja ima više od 200.000 članova. "Tražimo da se zakon povuče iz skupštinske procedure. Uložili smo više od 100 amandmana, a ako zakon bude usvojen, tražimo od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ga ne potpiše", rekao je Cvetanović i dodao da radno zakonodavstvo treba da se donese uz veliki konsenzus, a ne na silu i preko noći.

On je najavio da će se članovi Konfederacije pridružiti protestnoj šetnji Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost". Cvetanović je dodao da će Konfederacija sutra definisati dalje korake i o tome obavestiti javnost.

Prema procenama, na protestu se okupilo oko 1.000 članova Konfederacije koji nose transparente i zastave sindikata, ali i zastave sa obeležjima u Komunističke partije i SKOJ-a.

Konfederacija slobodnih sindikata ima više od 50 članica, uglavnom javnih preduzeća i ustanova. Među članovima Konfederacije su i sindikat radnika Elektroprivrede Srbije, sindikat PTT Srbije, dva sindikata Telekoma Srbija, sindikat Dunav osiguranja, Sindikat zaposlenih u NIS Jugopetrolu i sindikat Telenora.

U Konfederaciji su i sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, sindikat Ustanova studentski centar Beograd, sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštite Srbije, Nezavisni sindikat mašinovodja Srbije, Nezavisni strukovni sindikat RTV i filmskih radnika Srbije Nezavisni sindikat aerodroma Nikola Tesla i Sindikat JKP Parking servis Beograd, Sindikat vozača Srbije.

 

Izvor: Tanjug, Beta, B92

Foto: Tanjug