ASNS neće podržati protest i generalni štrajk SSSS i Nezavisnosti

17.07.2014.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) neće učestvovati na protestu i u generalnom štrajku u organizaciji dva reprezentativna sindikata, odlučilo je Predsedništvo tog sindikata koje od Vlade Srbije zahteva konačno uređenje sindikalne scene na pravedan način.

 

ASNS je saopštio da od vlade zahteva da se, kroz istinski socijalni dijalog primeren ekonomskoj i socijalnoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi, pristupi pripremi niza zakonskih rešenja kojima će na pravedan način da se utvrdi reprezentativnost i da Socijalno-ekonomski savet radi u legitimnom sastavu.

Ovaj sindikat je, kako se navodi, spreman da svojim stručnim i društvenim kapacitetom tome da svoj puni doprinos.

"SSSS i UGS Nezavisnost učestvovali su u izradi Zakona o radu i snose punu odgovornost za sve odredbe zakona, a posebno one koje se tiču otkaza, prava zaposlenih i položja sindikata", navodi se u saopštenju i dodaje da su ta dva sindikata više od četiri godine monopolisali pravo na izradu tog zaona.
Svaki pokušaj ASNS-a da znanjem, novim idejama, uporednom praksom i iskustvom u pisanju zakona doprinese izradi Zakona o radu dočekivali su na nož i ucenama sprečavali nase učešće, ističe se u saopstenju.

"SSSS i UGS Nezavisnost za svoj rad i delovanje moraju da snose posledice i nikakav poziv na protest i štrajk ne može da ih amnestira od odgvoornosti za predložene Izmene i dopune Zakona o radu.

Unapred svesni malog broja učesnika iz njihovih redova parolama o zaštiti intersa radnika pokušavaju da manipulišu članovi drugih sindikata kako bi obezbedili kakvu takvu masovnost i na taj način zaštitu svojih sebičnih interesa i privilegija, poručili su iz ASNS-a.

 

Izvor: Tanjug