Madžar: Izmenjeni Zakon o radu je u interesu radnika

16.07.2014.

Izmenjeni Zakon o radu je u interesu radnika, jer će omogućiti veće zapošljavanje i podizanje konkurentnosti, za razliku od starog zakona i onoga što sindikati pogrešno pokušavaju da predstave, izjavio je danas ekonomista Ljubomir Madžar.

 

"Izmena je davno očekivana i potrebna promena, budući da je malo zakonskih akata koji su toliku štetu naneli svetu rada u Srbiji kao dosadašnji Zakon o radu", rekao je Madžar.

Prema njegovim rečima, stari zakon je destimulisao zapošljavanje "zapanjujućim klauzulama i rešenjima" do te mere da su apslolutno sprečavale zapošljavanje.

Na primer, poslodavac je morao da plati otpremninu ne samo za godine koje je u njegovom preduzeću radnik odradio, nego za ceo dotadašnji radni staž, naveo je Madžar.
"Zakonodavac je živeo u nekim davno minulim vremenima i nije se prilagodio promenama koje karakterišu naše vreme, već je uneo nekave zaštitne klauzule za rad, a time je obeshrabrio i onemogućio zapošljavanje i naneo veliku štetu radu", istakao je on.

Madžar smatra da bi radnici u meri u kojoj budu štrajkovali radili protiv samih sebe, a da toga ne bi ni bili svesni.
"Mislim da nije vreme za štrajkovanje, sa tolikom stopom nezaposlenosti koja je veća od 25 odsto, a možda je već i 27 ili 28 odsto. Svet rada nema pregovaračku niti bilo kakvu drugu udarnu moć i štrajkovi ne mogu biti uspešni ako je rad u tako slaboj poziciji", rekao je Madžer dodajući da bi to bila borba za dosadašnja rešenja koja su svet rada u zavila u crno.

On je napomenuo da je malo zakona za koje može da se kažu da su zaista dobri, ali da su predložene izmene Zakona o radu zaista "promena u pravom smeru", pošto će povećati fleksibilnost u radnim odnosima i podstaći poslodavce da više zapošljavaju.
"Poslodavci više neće biti zakovani za određeni broj zaposlenih već će biti u mogućnosti da prilagođavaju broj radnika tržišnim kretanjima i proizvodnim potrebama. To će povećati njihovu konkurentnost, jer onaj koji ne može da prilagođava broj radnika potrebama tržišta taj ne može ni da bude konkurentan", naglasio je profesor Madžar.

On kaže da te promene neće biti nagle niti spektakularne, jer treba da prođe određeno vreme da se ljudi naviknu na nova rešenja i da se uvere da neće opet biti doneto neko naopako rešenje, kakvih je u našem zakonodavstvu bilo mnogo.
"Postepeno će svakako biti pozitivnih tendencija za zapošljavanje, jer nova rešenja jesu u interesu rada", zaključio je Madžar.

 

Izvor: Tanjug