Orbović: Bili smo na ivici dogovora o Zakonu o radu

16.07.2014.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je da će sindikat sutra održati protest ispred Skupštine Srbije zbog izmena Zakona o radu, ali nije mogao da precizira - šta sindikat dalje planira:

 

"Ulazimo u generalni štrajk protestom ispred parlamenta. Kakva će dalja dinamika štrajka biti, da li ćemo ići na štrajkove upozorenja ili potpune obustave rada, da li će se nastaviti protesti, odlučiće organizacioni odbor", rekao je Orbović za Tanjug.

Orbović je rekao da sindikat u poslednjih nekoliko dana nije kontaktirao sa predstavnicima vlasti, ali da sindikati nikada nisu odustali od dogovora.
"Mi smo bili na ivici dogovora o Zakonu o radu", kaže Orbović i navodi da je problem nastao kada su, mimo onoga što je sa premijerom dogovoreno, u zakonske izmene ubačena pitanja minulog rada, otpremnina, smenskog rada...

Orbović je naveo da je namera sindikata da se sada, kada pregovora više nema, obrati relevantnim međunarodnim institucijama koje se bave radnim zakonodavstvom, a najavljene su im, kaže, posete predstavnika Međunarodne organizacije sindikata i jednog od najvećih sindikata u Nemačkoj, kako bi se upoznali sa međunarodnim i iskustvima drugih zemalja.

 

Izvor: Tanjug