Otkazan protest sindikata preduzeća u restrukturiranju

16.07.2014.

Sindikati preduzeća u restrukturiranju otkazali su danas protesnu povorku kroz Beograd jer je ministar privrede Dušan Vujović prihvatio da s njima razgovara.

 

Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije Ljubiša Nestorović rekao je agenciji Beta da će sastanak s ministrom biti u 16 sati, o rešavanju statusnog problema preduzeća u restrukturiranju sa ukupno 80.000 zaposlenih.

"Tražimo obezbeđivanje sredstava za pokretanje proizvodnje u preduzećima u restrukturanju, jer je vlasnik tih preduzeća država, tražimo i isplatu minimalnih plata i overa zdravstvenih knjižica, koja je bila dogovorena pre nekoliko meseci", rekao je on.

Nestorović - član Radne grupe Saveza samostanih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost za preduzeća u restrukturiranju, rekao je da je u ineteresu države da se što pre reši taj problem koji postoji decenijama.

On je rekao da sidnikati imaju i zamerke na rešenja predložena u novom zakonu o privatizaciji jer nema razvrstavanja i prioriteta za 154 preduzeća u restrukturiranju.

Nestorović je rekao i da radnici nude pomoć državi u nalaženju rešenja za preduzeća u restrukturiranju jer ih nabolje poznaju.

"Imamo predlog rešenja, ali naravno ne za sva preduzeća. Svesni smo da Zakon o privatizaciji mora da uradi svoje deo posla, ali i Zakon o stečaju mora da se primeni na deo od 154 preduzeća. Mi znamo tačno ko, gde, kada i kako statusno treba da reši svoj problem", rekao je Nestorović.

Sindikati preduzeća u restrukturiranju protestovali su u utorak u Beogradu i predali Ministarstvu privrede zahteve da im se obezbede uslovi da rade, isplate minimalne plate, socijalni programi i zaposlenima overe zdravstvene knjižice uz najavu da će svakodnevno protestovati dok ih ne primi ministar privrede Dušan Vujović.

Radnici u preduzećima u restrukturiranju su nezadovoljni predloženim izmenama zakona o privatizaciji, i o stečaju, i izmenama Zakona o radu.

 

Izvor: Beta, B92