Sindikati doneli odluku o generalnom štrajku

15.07.2014.

Lideri dva reprezentativna sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak potpisali su danas odluku o stupanju u generalni štrajk zaposlenih na teritoriji Republike Srbije, počev od 17. jula pa sve do povlačenja iz skupštinske procedure predloženih izmenama i dopunama zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

 

U odluci dostavljenoj medijima se navodi da se štrajk ispoljava prestankom rada na mestu rada na kome su zaposleni i protestnim okupljanjem.

Štrajkački odbor, koji čini 19 članova Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, radiće u službenim prostorijama na Trgu Nikole Pašiće.

Navodi se i da su predsednici i glavni poverenici sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost dužni da obezbede prekid rada zaposlenih na radnim mestima i organizuju dolazak zaposlenih u Beograd.

Odluku o generalnom štrajku su doneli Veće i Predsedništvo SSSS i Glavni odbor Nezavisnosti a zbog, kako se navodi, činjenice da je Vlada Srbije predložene zakonske izmene usvojila bez poštovanja zakonske procedure.

Predstavnici sindikata dva reprezentativna sindikata iz preduzeća u restrukturiranju predali su u pisarnicu Skupštine Srbije zahteve za povlačenja predloženih izmena zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju i najavili da će u Pionirskom parku ostati do četvrtka za kada je najavljeno usvajanje tih zakonskih predloga.

Reč je o predstavnicima Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost", Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije i poslovodstava preduzeha u restrukturiranju predali su Ministarstvu spisak sa zahtevima da se definišu načini i rokovi za izlazak iz restrukturiranja pomenutih preduzeća.

Oni su prethodno održali sastanak u Domu sindikata, a potom krenuli u šetnju do Ministarstva privrede gde su očekivali da ih primi ministar Dušan Vujović.

Pošto ih ministar privrede Vujović, koji obavlja i dužnost ministra finansija nije primio, sindikalci su nastavili šetnju do Skupštine Srbije, gde su na pisarnici predali svoje zahteve.

Sindikalci zahtevaju povlačenje predloženih zakonskih propisa, zatim da vlada definiše koja su to preduzeća koja mogu da opstanu i šta će biti sa njima biti. Oni zahtevaju i da se napravi socijalni program za radnike, poveže staž, isplate zaostale zarade, overe zdravstvene knjižice...

Kako je Tanjugu rekao generalni sekretar Saveza samostalnog sindikata Srbije Zoran Mihajlović grupa sindikalaca će u Pionirskom parku, gde su razapeli jedan veliki i dva mala šatora, ostati do četvrtka za kada je najavljeno usvajanje za njih spornih zakonskih propisa.

Lider Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je ranije da će dva sindikata u četvrtak započeti prikupljanje potpisa za raspisianje referenduma o povlačenju predloženih izmena i dopuna zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju.

 

Izvor: Tanjug