Vujović: Na grbači naroda 600 direktora EPS-a

15.07.2014.

Ako druge mere ne daju efekta, penzije i plate u javnom sektoru biće manje za deset odsto, a odluku o tome doneće Vlada, kaže ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović.

 

Prema mišljenju Vujovića, neophodno je da se pronađe kombinacija mera koja će najpravilnije rasporediti teret reformi.

Obaranje deficita svake godine, smanjenje plata i penzija za 10 odsto, promene u lošem, a preplaćenom menadžmentu EPS-a, i značajno efikasnija naplata poreza i akciza - mere su kojima se može poboljšati privredni ambijent i uspešno sprovesti započeti reformski kurs, rekao je Vujović za današnje "Novosti".

Vujović smatra da samo poskupljenje struje ne bi rešilo problem, jer je menadžment EPS-a koji čini 600 visoko plaćenih direktora - vehi problem, a prosečna plata u EPS-u je 75.000 dinara, što je duplo više od zarade prosečnog radnika u Srbiji.

Poseban problem su i tehnički gubici od 18 odsto i rekordno niska naplata od 84 procenta, rekao je Vujović današnjim "Novostima".
"Moj plan je da linearno spuštamo deficit svake godine za oko 60 milijardi dinara i da tako dođemo do cilja - smanjenje deficita do 2017. godine na oko 130 milijardi dinara. Predlažem da povećamo naplatu akciza, carine i poreza, čime bismo uštedeli oko 100 miliona evra. Uporedo sa tim, uvođenjem reda u javna preduzeća moguće su uštede od još 200 do 300 miliona evra", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, uspešnom realizacijom ovih poteza umanjuje se potreba za smanjenjem plata i penzija.

 

Izvor: Tanjug