Mnoga udruženja, privredne komore i sindikati podržali izmene Zakona o radu

14.07.2014.

Mnoge organizacije, privredne komore, sindikati, udruženja podržali su danas vladin Predlog zakona o radu, ocenjujući ga reformskim, dok ima i onih koji smatraju da je taj zakonski akt protiv interesa zaposlenih.

 

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da podržava vladin Predlog izmena i dopuna Zakona o radu, koji predstavlja značajan korak u stvaranju regulatornog okvira u oblasti radnih odnosa, prilagođenog savremenim uslovima poslovanja.

Predloženi zakon, zajedno sa drugim zakonima iz celovitog reformskog paketa, doprineće stvaranju predvidivog i podsticajnog ambijenta za poslovanje i investiranje u Srbiji, smatraju u PKS.

Srpska asocijacija menadžera (SAM) podržala je Vladu Srbije u procesu reforme radnog zakonodavstva, očekujući brzo usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu u Parlamentu, čime ce se postići važan korak u unapređenju poslovnog ambijenta u zemlji.

"SAM je udruženje koje je, u svom članstvu pored interesa poslodavaca, pođednaku pažnju davala i njenim zaposlenima i s tim u vezi smatramo da je ovaj predlog dovoljno izbalansirano resenje koje se u ovim okolnostima nudi i poslodavcima i zaposlenima", navedeno je u njihovom saopštenju.

To udruženje očekuje da će i poslanici Skupštine Srbije prepoznati nameru vlade da prilagodi Zakon o radu stvarnim uslovima na tržistu rada, te da će ovaj zakon biti usvojen u parlamentu u najskorijem roku.

Savet stranih investitora (FIC) takođe je pozdravio odluku Vlade da usvoji izmene Zakona o radu, kojima se prihvata 65 odsto preporuka "Bele knjige" tog saveta.

"Očekujemo da predviđene izmene dovedu do bolje zaštite prava i poslodavaca i zaposlenih i približe tržište rada Srbije modernim globalnim standardima i praksama. Donošenje fleksibilnijeg Zakona o radu je prvi veliki korak napred i Vlada treba da istraje na reformskom putu i obezbedi predvidljive i jednake uslove za poslovanje u svim segmentima investicione klime," navodi se u saopštenju tog saveta.

Među preporukama Savet koje su prihvaćene u okviru zakona o radu su - produženje trajanja ugovora o radu, uvođenje otpremnine samo za period kod poslednjeg poslodavca i ograničeno prošireno dejstvo posebnih kolektivnih ugovora.

Savet veruje da će navedene izmene značajno unaprediti opšte poslovno okruženje i učiniti Srbiju konkurentnijom za nove investicije.

Istovremeno, Savet ukazuje da neke ključne preporuke i dalje ostaju nerešene, pre svega regulisanje iznajmljivanja radne snage i promena načina obračuna naknada zarade za vreme odsustva, a koje su naročito važne kako bi se tržište rada Srbije približilo savremenim tržišnim tokovima.

I poslovodstvo i sindikat Kolubare, kao i sindikat radnika EPS-a podržali su novi Zakon o radu, istakavši da je taj reformski Zakon od velikog značaja za budućnost Srbije.

Predsedsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević rekao je da predlog novog Zakona o radu nije dobar, ali da je nužan i da se neke stvari mogu u hodu ispravljati i menjati .

Đoređević je na konferenciji za novinare, u sedištu Kolubare u Lazarevcu rekao da će dosta stvari biti ispravljeno kroz amandmane i da taj zakon neće biti tako bolan, kao što se najavljivalo.

On je rekao da je sindikat EPS-a naišao na razumevanje u vladi, vezano za smenski rad za rudare i izrazio očekivanje da će to pitanje biti rešeno kroz amandman i kroz prošireno dejstvo kolektivnog ugovora. On je izrazio očekivanje da će kroz kolektivni ugovor biti rešeno i pitanje penzionisanja radnika sa beneficiranim radnim stažom, jer se sad granica za odlazak u penziju, pomera sa 55 na 58 godina.

Đorđević je naglasio da ne podržava nijednu političku opciju, ali smatra da ova vlada ima dobru nameru i poručio, da bilo koja grupacija sindikata nema šta da trži u protestima, zajeno sa bilo kojom političkom strankom.

Predsednik Sindikata Kolubare Miodrag Ranković rekao je da novi Zakono radu nije idealan, ali da se može menjati, ako bude trebalo i naglasio da radnici koji stvarno rade u Kolubari, neće biti ugroženi, a "oni koji se švercuju i malo rade, ionako nemaju podršku i razumevanje sindikata".

Regionalna privredna komora Lesovac saopštila je da podržava ekonomske reforme vlade, jer samo u suštinskim i ozbiljnim reformama vide šansu za izlazak iz duboke krize u kojoj se nalazi naša privreda.

Privrednici Jablaničkog i Pčinjskog okruga svesni su da ekonomske reforme podrazumevaju i novu zakonsku regulativu, uključujući i zakone o radu, stečaju, privatizaciji, građevinskim dozvolama...., kako bi se unapređenjem poslovnog ambijenta dodatno stimulisali investitori da ulažu u našu zemlju i otvaraju nova radna mesta.

Zbog toga ta komora posebno pozdravlja donošenje Zakona o radu, jer , kako navodi, taj zakon odražava potrebe privrede, daje najbolja moguća rešenja za one koji ulažu i otvara mogućnost za nova zaposlenja.

Radnici i poslovodstvo Jumka saopštili su danas da podržavaju donošenje novg Zakona o radu, kao i ostalih reformskih zakona koje je predložila vlada, a koji će stvoriti novi privredni ambient u Srbiji.

Organizacija sindikata i celokupno rukovodstvo kopmanija "Simpo" iz Vranja pruža apsolutnu podršku vladi u pripremi, odnošenju i usvajanju seta reformskih zakona, a pre dvega Izmenama i dopunama Zakona o radu.

Te izmene će stvoriti uslove da se zaustavi posrnuće srpske privrede i otvori put stranim i domaćim investitorima da kapital plasiraju u privedu Srbije, da otvaraju nova radna mesta i da se postepeno podiže životni standard građana Srbije, ocenjuje se u pismu podrške, koje su potpisali predsednik Sindikata Svetislav Antić i generalni direktor Slađan Disić.

Oni su u pismu premijeru poručili da su sigurni da će većina radnika prihvatiti Izmene Zakona o radu, koji odvaja rad od nerada, poboljšava privredni ambijent i stavra sigurnost za investitore, radnike i poslodavce.

Poslovodni odbor Kompanije Sloboda ad Čačak podržava napore vlade u procesu donošenja reformskih zakona i očekuje da će se sindikati i vlada saglasiti o usvajanju Predloga zakona o radu, bez obustave rada".

"Izražavamo razumevanje za borbu za prava radnika, ali smatramo da će se obustavom rada i izlaskom na ulice već dovoljno teška situcija u kojoj se srpska privreda i društvo uopšte nalazi učiniti još težom i da će se sami radnici takvim postupcima dovesti u još nezavidiji položaj", ističe se u saopštenju.

Kompanija Sloboda smatra da bi masovni protesti negativno uticali na ukupan privredni razvoj i umanjili bi šansu za ubrzani privredni oporavak, kao i da sindikalni protesti "nemaju opravdanja pogotovo u preduzećima odbrambene industrije i kompanijama koje uspešno posluju".

S druge stranke, Sindikat industrije Srbije saopštio je da podržava najavljene proteste protiv Zakona o radu koju organizuju sindikati.

Ovaj sindikat smatra da nije vreme za međusindikalna neslaganja i sukobe, već za zajedničko delovanje protiv Zakona o radu koji nije u interesu zaposelnih.

"Priznanje se mora odati reprezentativnim sindikatima, a prvenstvono njihovim liderima, zbog doslednosti, upornosti i strpljenja", navedeno je u saopštenju Sindikata industrije Srbije i istaknuto da protesti imaju smisla ako se kroz pregovore učni sve što je moguće.

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" uputio je kritike na račun resornog ministra Aleksadnra Vulina, a posebno zbog toga što je navodno zatražio podršku od, kako kažu, "potkupljenog Sindikata EPS-a".

Ovaj sindikat ukazuje da bi umesto "kupovine podobnosti i podrške pojedinih lojalnih sindikata" kojoj pribegava Vulin, Vlada Srbije trebalo da se drži predizbornih obećanja, da uspostavi suštinski socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikalnim centralama i tako pokuša da amortizuje sve veći talas nezadovoljstva radnika.

IO Sindikata rudara Resavica, koji objedinjuje devet rudnika uglja u Srbiji, usvojio je danas zaključak da ne podrži predloženi Zakon o radu i da učestvuje na svim protestima koje organizuje Konfederacija sindikata Srbije, rekao je predsednik tog sindikata Goran Nikolić.

"Osuđujemo izjavu Milana Đorđevića, predsednika Sindikata EPS-a čiji smo članovi, koja je suprotna svim odlukama Izvršnog odbora i pitamo ga u čije ime on govori", rekao je Nikolić posle sastanka IO Sindikata rudara JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.

On je dodao i da se prekida svaka vrsta saradnje sa sindikatom "Nezavisnost" Resavica zbog njihove podrške, kako je rekao, "antiradničkom Zakonu o radu" i pozvao ih da "rudarima na zborovima objasne svoju odluku".

Oprečna mišljenja o predloženim izmenama Zakona o radu su i u Subotici. Dok Samostalni sindikat najavljuje učešće na protestima u Beogradu, u Regionalnoj privrednoj komori pozdravljaju neka od predloženih zakonskih rešenja

Predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata u Subotici Milan Popović izjavio je da će se brzo videti da li su najavljeni pozitivni efekti izmena zakona "laž i prevara".

Popović podseća da se Sindikati ne slažu sa tim izmenama i načinom na koji se donose, ali napominje da se mora biti realan. Zbog toga predlaže da se, zbog reformi u sklopu evropskih integracija, prepiše bilo koji zakon o radu iz Evropske unije, pošto ove izmene, po njegovom mišljenju, nisu prepisane iz EU.

"To je moj stav. Ali da radimo za neku pristojniju cenu koja je u Evropi. U Nemačkoj je zagarantovana cena od 8,5 evra, pa neka kod nas umesto jednog bude dva evra. Uvedeš evropski zakon, povećaš cenu rada i mislim da bi se to premostilo i da radnik ne bi (izmene zakona) mnogo osetio, jer bi dobio veću zaradu i mogao bi od toga malo bolje da živi nešto što živi danas," rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, većina u Sindikatu misli drugačije, pa će i subotički sindikalci se pridružiti kolegama na protestu u Beogradu koji je zakazan za četvrtak.
Sa druge strane, u Regionalnoj privrednoj komori Subotica ocenjuju da predložene izmene "bitno menjaju prava koje su imali radnici", odnosno ukidaju prava preneta iz socijalizma u novi vek.

Generalni sekretar ove komore Ivan Vojnić Tunić rekao je Tanjugu da se to odnosi na prava koja se tiču otpremnina i minulog rada, na osnovu koji će poslodavac isplaćivati ono što je kod njega i zarađeno, odnosno otpremnine samo za vreme provedeno kod njega i minuli rad proveden kod njega.

"Sa stanovišta privrede to ima opravdanje jer uvodi više reda. Po postojećem zakonu je bilo dosta nepravilnosti i zlouotreba. Posebno u onom delu otpremnina gde su pojedini radnici koristili po nekoliko puta pravo da dobiju otpremninu za sve godine staža, što nema opravdanja," rekao je Vojnić Tunić.

On misli da Sindikat treba da se bori za što veću cenu rada, a ne za minuli rad na osnovu celog radnog veka.

 

Izvor: Tanjug