Sindikati: Sindikati nisu paravojna formacija niti protiv države

14.07.2014.

Lideri dva reprezentativna sindikata saopštili su da iza najavljenog protesta protiv usvajanja vladinog Predloga izmena zakona o radu sutra u Skupštini Srbije, ne stoji nijedna politička partija, već isključivo sindikati.

 

Sindikati, istakli su lideri Samostalnog sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, smatraju da reformski zakoni pre usvajanja u Skupštini moraju da prođu određenu proceduri i javnu raspravu.
"Naš cilj je da dobijemo kvalitetnije zakone o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju... naš cilj nije da zaustavimo reforme već da dođemo do rešenja", rekao je Orbović.

Čanak je potvrdio da je taj sindikat napustio Socijalno ekonomski savet, dok je Orbović naglasio da će organi SSSS ovih dana razmatrati tu mogućnost.

Lider Nezavisnosti je rekao da je organizovanje kontramitinga onih koji podržavaju zakon o radu "povratak na "48. i informbiroovske metode", kao i da je o tome obavestio Američku privrednu komoru i Savet stranih investitora.
"Da li oni misle da bi posle organizovanja kontramitinga dobili ijedan evro kredita od bilo koga? Ko će da da kredit onima koji se na ulici tuku zbog zakona o radu?", zapitao se Čanak.    

"Šefa misije Evropske unije u Beogradu Majkla Devenporta sam zamolio da interveniše u Briselu i ukaže premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da se ne igra životom svojim građana", naveo je Čanak.

Takvo ponašanje moglo bi bitno da uspori evropske integracije Srbije, rekao je Čanak. On je dodao da su vlasti u Srbiji, kako je rekao, "falsifikovale skrining Zakona o radu" jer se mišljenje EU odnosilo na postojeći, a ne novi Zakon o radu, dok je domaćoj javnosti predstavljeno suprotno.

Lideri oba sindikata ukazali su da je njihova namera da najavljeni protesti budu mirni, a ne agresivni, ukazujući da oni nisu "paravojna formacija" niti su protiv države, već su predstavnici gladnih i napaćenih. Ipak upozoravaju da kordoni policije ne mogu da ih uplaše.
"Hajdučki donose ovaj zakon, hajdučki ga brane izgleda da će hajdučki i da se primenjuje. Mi nismo agresivni, ali ko bude udario na nas dobiće dve. Koliko budu prljavi uzvratićemo najmanje istom merom", rekao je Čanak.

Sutrašnji protest započeće okupljanjem radnika preduzeća u restrukturiranju, a planirani su razgovori sa građanima, sakupljanje potpisa za povlačenje Predloga izmena Zakona o radu iz skupštine, dok je za četvrtak najavljen centralni protest.

Predstavnici sindikata UGS Nezavisnost, saopštili su da je jutros na adrese mnogih medija stiglo falsifikovano saopštenje tog sindikata iz rudnika Resavica, koje je potpisao Vukoslav Ivanović.

Oni navode da je Ivanović iz sindikata UGS Nezavisnost isključen u decembru prošle godine, on od tada nije ovlašćeno lice i zloupotrebio je pečat sindikata, zbog čega su protiv njega podneli krivičnu prijavu i tražili odštetu zbog falsifikovanja.

 

Izvor: Tanjug