UGS Nezavisnost istupio iz Socijalno-ekonomskog saveta

14.07.2014.

lzvršni odbor Udruženog granskog sindikata Nezavisnost doneo je danas, na redovnoj sednici, odluku da njegovi predstavnici istupe iz Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Republike Srbije, navodeći da odbijaju da učestvuje u "sračunatom sistematskom gušenju socijalnog dijaloga".

 

Kako je obrazloženo u saopštenju, Socijalno-ekonomski savet ne obavlja ni jednu od svojih funkcija i "polako ali sigurno, prerasta u jednu od pomoćnih službi Vlade Srbije".

U saopštenju se podseća da je SES osnovan sa ciljem da institucionalno razvija socijalni dijalog u Srbiji i to kako na nivou Republike, tako i raznim podsticajima u lokalnim samoupravama.

Jedna od značajnijih uloga Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije je održavanje veza i unapređenje saradnje sa nacionalnim socijalno-ekonomskim savetima u drugim državama Evrope, kao i sa Evropskim ekonomsko-socijalnim komitetom, što je izuzetno važno s obzirom da je Srbija krenula u evropske integracije, napominje Nezavisnost.

Međutim, ni jednu od ovih funkcija, kako je ocenjeno, Socijalno-ekonomski savet ne obavlja i "polako ali sigurno, prerasta u jednu od pomoćnih službi Vlade Srbije".
"Zbog svega toga, odbijajući da učestvujemo u ovom sračunatom sistematskom gušenju socijalnog dijaloga i da, svojim prisustvom u socijalno-ekonomskom savetu makar i protivno svojoj volji, dajemo pokriće za sve ove prevare, doneli smo pomenutu odluku", poručuju iz UGS Nezavisnost.

 

Izvor: Tanjug