Piščević: Izmene Zakona o radu će omogućiti lakše zapošljavanje

14.07.2014.

Izvršna direktorka Američke privredne komore (AmCham) Maja Piščević ocenila je danas zakon o radu, koji je vlada Srbije usvojila, kao prvi važan reformski korak, koji šalje bitnu poruku i koji će omogućiti lakše zapošljavanje.

 

Prema njenim rečima, ovo je kritična tačka, jer je ovo prvi odlučan reformski korak nove vlade i događa se, kako je konstatovala, u prevdiđemo roku, što je, takođe, značajna poruka, koja uliva poverenje da će biti nastavljene istom dinamikom.

Nijedan zakon o radu, mejdutim, ne može biti magično rešenje za izlazak iz krize i to se od njega ni ne očekuje.

Piščević je rekla da je ovim korakom jasno da postoji odlučnost vlade da spreči zloupotrebe na svim stranama, kako od poslodabvaca, tako i zaposlenih.
"To je jako bitan momenat u ovom zakonu", istakla je ona, izražavajući uverenje da će novim zakonom biti sigurno olakšano zapošljavanje.

Zakon će, kako je naglasila, omogućiti investitorima da lakše pristupaju odluci da povećavaju broj zaposlenih, a to je danas najvažnije.

Piščević je ukazala da svaki strani investitor, kada razmišlja o odlasku u neku zemlju, najpre postavlja pitanje o političkoj stabilnosti.
"Onog trenutka kada je to pitanje ispunjeno, a mislim da je to postalo nesporno u Srbiji, sledeće je pitanje koliko je predvidivo tržište, kako izgleda dolazak na trzište i sa kolikom sigurnošću je moguće krenuti sa investicijama", objasnila je Piščević, dodajući da u tom smislu zakon o radu, koji je juče usvojila Vlada, koji će u toj formi, kako se nada, usvojiti i Skupština, predstavlja jako bitnu pozitivnu poruku.

Takođe je kazala da postoji mnogo drugih stvari kojima se vlada mora pozabaviti u narednom periodu, u čemu članovi "AmCham" pružaju partnersku podršku vladi uvek kada su pitani za mišljenje, od borbe protiv sive ekonomije, preko povećanja likvidnosti, do bolje predvidivosti poreskih rešenja i skrahivanja procedura za izdavanje građevinskih dozvola.

 

Izvor: Tanjug