Unija poslodavaca: Zakon o radu početak promene poslovnog okruženja

13.07.2014.

Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije Dušan Korunoski kaže da su predložene izmene Zakona o radu dobar i pozitivan korak u radnom zakonodavstvu, te da predstavljaju tek početak promene kompletnog poslovnog okruženja u zemlji.

Za poslodavce je to dobra vest, navodi Korunoski, uprkos činjenici da, kako kaže, predložene izmene sadrže tek 40 odsto onoga što su poslodavci hteli da se postigne izmenama.

Poslodavci su, navodi Korunoski, pre bili za potpuno novi tekst, sastavljen po uzoru na nemačko i švedsko radno zakonodavstvo, ali, s obzirom da već devet godina pokušavaju da promene prethodni "nakaradni zakon o radu koji je posledica trulog kompromisa Koštuničine vlade koja je tražila podršku za manjinski kabinet iz 2005", zadovoljni su i ovim korakom, jer tvrde da izmene idu u dobrom pravcu.

Neće samo strani investitori biti ohrabreni ovim zakonom, smatra Korunoski, već će to biti i domaći preduzetnici, koji će, umesto da novac troše na kupovinu nekretnina i igranje sa zemljištem, možda da se osmele da otvore nova radna mesta, a svoj kapital da ulože u posao.

Naravno da Zakon o radu neće rešiti sve i on je samo jedan od početaka promene kompletnog poslovnog okruženja u ovoj zemlji u kojem smo mi u stvari i propali ekonomski, smatra Korunoski i dodaje da "nismo toliko propali zbog rata već zato što se u ovoj zemlji ne radi".

Nema posla i nezaposlenost je legendarna, 53 odsto je nezaposlene omladine, a na jugu Srbije je 80 odsto nezaposlenost omladine, navodi on i dodaje da u takvoj situaciji jedan zakon o radu sigurno neće sve da promeni, ali "hajde da krenemo u pravom smeru".


Miletić: Ne razumem sindikate, zajedno smo pravili izmene

Šef pregovaračkog tima Unije poslodavaca za zakon o radu Nebojša Miletić kaže da je Unija generalno zadovoljna predloženim izmenama Zakona o radu i da ne razume sindikate koji sada najvljuju proteste, jer, podseća, tekst zakona rezultat je zajedničko garad grupe u kojoj su bili i predstavnici vlade i poslodavaca, ali i sindikata.

Takvim stavom, navodi Miletić u izjavi Tanjugu, sindikati sa svog terena prelaze na teren politike, pa, kako kaže, i poslodavci mogu reći da nisu zadovoljni jer puno toga za šta su se zalagali nije prošlo.
"Generalno moramo biti zadovoljni, jer je tekst zakona rezultat nekakvih ustupaka. Nemoguće je učestvovati u radu takve jedne tripartitne radne grupe i očekivati da sve bude onako kako smo mi zamisili. Tako da mi, iskren da budem, nisu jasni sindikati koji najavljuju proteste, demonstracije...Mislim da su se malo zaigrali i da sada porelaze na neki drugi teren koji se zove politika", rekao je Miletić.

On je naveo da su i sindikati imali prilike da kažu šta imaju i podvukao da se izmene i dopune zakona rade već gotovo godinu i po dana te da su u svemu učestvovali, da su angažovani i stručnjaci iz Evrope, eksperti iz Međunarodne organizacije rada, koji su potvrdili da sve izmene i dopune koje bi trebalo da se ugrade su u sladu sa evropskim direktivama.

Kako je naveo, čak neke od tih direktiva i nisu ovoga puta uzete u obzir, ali će možda biti razmatrane kasnije.

 

Izvor: Tanjug