Pajtić: Zakon o radu nije reformski

13.07.2014.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je da će njegova partija u konsultacijama sa sindikatima podneti amandmane na izmene Zakona o radu.

 

Kako je rekao, oni smatraju da taj predlog Vlade nije reformski i da neće povećati zaposlenost.

"Zakon o radu nije reformski, on neće dovesti do povećanja brolja zaposlenih - kako tvrdi gospodin (premijer Srbije Aleksandar) Vučić, već suprotno: omogućiće otpuštanje velikog broja ljudi", ukazao je Pajtić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Pajtić je rekao da će izmena togh zakona omogućiti smanjenje plata svih zaposlenih za 20 i više odsto, da će suštinski biti ukinut minuli rad, i da će doneti "necivilizacijsku meru otpuštanja trudnica, porodilja i osoba sa invaliditetom".

"Svako kome bude smanjena zarada, biće to zbog Vučićevog Zakona o radu, ko izgubi radno mesto biće to zbog tog zakona, svaka otpuštena porodilja, trudnica ili osoba sa invaliditetom biće otpuštena zbog Vučićevog Zakona o radu", nabrojao je predsednik DS.

Upitan o ostavci ministra finansija Srbije Lazara Krstića, Pajtić je rekao da je to "farsa" i deo "političkog teatra koji gledamo dve i po godine".

"Ideja je da se istakne kako je Zakon (o radu) mogao biti još gori i još drastičniji, ali je plemeniti Vučić odoleo pritiscima. Cela ideja je da se (Zakon) predstavi kao manje zlo, iako je najveće zlo", ocenio je Pajtić.

 

SNS odbacila kritiku Pajtića o ZOR

SNS je ocenila da je predsednik DS Bojan Pajtić lično odgovoran za otpuštanje 200.000 radnika u Vojvodini.

DS je "direktno odgovorna za 500.000 gladnih usta, koja su završila na ulici u Srbiji", ukazala je SNS.

SNS je pozvala Pajtića "da vrati sve što je opljačkao i oteo od građana", i poručila mu da "Srbija nikada nije i neće doživeti veće zlo, nego što su on i njegova Demokratska stranka".

Pajtić je danas izjavio da će DS uz konsultacije sa sindikatima podneti amandmane na izmene Zakona o radu, jer smatraju da taj predlog Vlade nije reformski i da neće povećati zaposlenost.

 

Izvor: Beta, B92