Sindikati protestuju, Pokret socijalista slavi

12.07.2014.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata, sa liderima Ljubisavom Orbovićem i Branislavom Čankom na čelu, protest koji su započeli ispred zgrade Vlade Srbije nastavili su posle sat vremena na ispred Doma sindikata, gde se pripadnici Pokreta socijalista okupljanju na proslavi šest godina postojanja stranke aktuelnog ministra rada Aleksandra Vulina.

 

Orbović je rekao da je procenjeno da niko iz vlade neće izaći u susret njihovom zahtevu da ih primi, te da protest treba nastaviti na Trgu Nikole Pašića.

Na putu od zgrade vlade do Trga Nikole Pašića sindikalci su se kratko zadržali ispred zgrade parlamenta, gde je Orbović ponovio da će, ukoliko izmenjeni zakoni o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju budu upućeni u skupštinsku proceduru, protestovati sve dok ne budu povučeni.

Sindikalci su se okupili u Nemanjinoj za vreme sednice vlade, na kojoj će, prema najavi, biti usvojene izmene Zakona o radu, penzijsko invalidskom osiguranju i Zakon o obnovi zemlje nakon poplava.

Premijer Aleksandar Vučić je najavio da ćevlada predloge zakona dostaviti parlamentu na usvajanje, i da početak rasprave o setu reformskih zakona treba očekivati u utorak, 15. jula.

Sindikati su juče saopštili da se povlače iz pregovora sa Vladom Srbije o izmenama i dopunama zakona o radu i najavili proteste. Oni su novinarima nakon sastanka u sedištu UGS-a rekli da će prvi protestni skup biti organizovan u Beogradu 23. jula.

Sindikati su nezadovoljni predoženim izmenama Zakona o radu, a primedbe imaju i na promenu Zakona o penzionom osiguranju.

Vulin je ranije danas u Obranovcu izjavio da je Vlada Srbije dala sve od sebe kako bi se postigao dogovor predstavnika poslodavaca i sindikata o novom zakonu o radu, ali će nakon odluke sindikata da napusti pregovore, "preseći" i preuzeti svoju ustavnu ulogu.

Vulin je poručio sindikatima da se borba za radnička prava ne ostvaruje na ulici i da se protestima ne otvara ni jedno radno mesto, niti privlače investitori.

 

Čanak: Od utorka u stalnom protestu

Predsednik sindikata Nezavisnost Branislav Čanak izjavio je da sindikat ostaje pri nameri da od utorka bude u stalnom protestu ispred skupštine, sve dok se ne povuku izmene zakona o radu i o PIO, koje je Vlada danas usvojila.

On je novinarima rekao da je današnji protest članova dva reprezentativna sindikata pred vladom bio "iznuđen izjavom premijera Aleksandra Vučića da po najhitnijem postupku ubacuje zakon o radu i PIO fondu u proceduru", te zbog manipulacija u javnosti po pitanju razloga zbog kojih je sindikat napustio pregovore s vladom.

Čanak tvrdi da se vlada "preračunala, misleći da neće građani iskazati grupno nezadovoljstvo".

Mali broj prisutnih na današnjem protestu objasnio je kratkim rokom u kojem je organizovan.

Sindikat je inače protest nastavio ispred Doma sindikata, gde je trebalo da se održi Konvencija Pokreta socijalista.

Samo u jedom trenutku grupa demonstranata pokušala je da probije policijsko obezbeđenje i uđe u Dom sindikata, ali je to osujećeno.

 

Izvor: Tanjug