Udovički: Objedinjena, centralizovana inspekcija nije dobro rešenje za Srbiju

10.07.2014.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kaže da formiranje potpuno objedinjene i centralizovane inspekcije nije najbolje rešenje za Srbiju.

"Postoji malo zemalja u kojima je to uopšte pokušano i među tim zemljama uglavnom nije uspelo rešenje o stvaranju centralizovane inspekcije. Izuzetak je Republika Srpska koja je kao novi entitet imala mogućnost da krene od nule u ovom segmentu", izjavila je Udovički.

Udovički na forumu menadžera "Reforma inspekcijskog nadzora i uticaj na privredu" koji organizuje Srpska asocijacija menadžera u saradnji sa USAID-om, rekla da nije suština da se sve inspekcije stave pod jedan krov već da se uvede njihova koordinacija.

Članica Uprave Merkator grupe i direktorka društva Merkator S Stanka Pejanović izjavila je da privreda mora da bude uključena u donošenje novog zakona o inspekcijskom nadzoru i dodala da je osnovna zamerka na trenutno stanje to što postoji hiperprodukcija propisa.

Zakoni iz te oblasti su prilično nerazumljivi, a mi moramo da ih napišemo tako da ih razumeju svi korisnici, rekla je Pejanović. Ona je dodala da, prema njenim saznanjima, u Srbiji postoji 31 inspekcijska služba u 10 ministarstava.

Generalna direktorka SBB Dragica Pilipović Čefi izjavila je na samitu da nije bitno da li će više inspekcija nadzirati jedno telo ili ne, već da je bitnije da inspekcije imaju bolju tehnologiju, više znanja i da su bolje opremljene. Ona je rekla da inspektore treba dobro nagraditi, ali ne sve isto, već u skladu sa njihovim učinkom.

''Zakon iz ove oblasti su veoma rigorozni i nekonzistetno se primenjuju'', rekla Čefi i pozdravila to što je firmama sada potrebno manje papira nego ranije prilikom inspekcijskih kontrola.

Predsednik NALED-a i direktor integracionih sistema AŠECO SEE Vladan Atanasijević rekao je da je ključna stvar da se ubuduće na jednom mestu prikupljaju podaci svih inspekcijskih organa. On je dodao da veliki problem predstavlja pomešanost nadležnosti republičkih i lokalnih inspekcijskih organa, kao i to što su inspekcije izmešane i po minnistarstvima.

V.D. direktor Poreske uprave Aleksandar Miljković upitan da li je moguće da se ostvari bolji partnerski odnos između poreznika i privrede odgovara da to nije realno jer svuda u svetu postoji blagi animozitet između poreznika i porskih obveznika.

''Naš je zadatak da prikupimo porez i od onih firmi koje ga ne plaćaju, a s druge strane Poreska uprava treba da olakša obveznicima koji regularno posluju tako što oni neće trošiti vreme na dugotrajne procedure'', rekao je Miljković.

On je rekao da je svestan da u praksi postoje problemi, kao i da se na reformi Poreske uprave nije radilo, ali kaže da očekuje da će se to promeniti budući da ta institucija ima podršku i Ministarstva finanansija.

''Nastojećemo da u narednih godinu, dve uradimo dovoljno da ljudi osete promenu, a imamo i tim koji na tome radi. Naprimer do sredine 2015. godine biće obavezno elektronsko prijavljivanje poreza'', rekao je Miljković i dodao da se to verovatno neće dopasti pojedinim činovnicima jer će, kako kaže, izgubiti svojih 100 grama kafe koje im donose obveznici kada prijavljuju porez na šalteru.

 

Izvor: Tanjug