Bez rešenja o Zakonu o radu

09.07.2014.

Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je, nakon sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem i liderima sindikata na temu izmena Zakonu o radu, da ne može da garantuje da će dogovor biti postignut na zadovoljstvo svih strana, ali da su bliži rešenju.

 

"Verujem da smo bliži rešenju", rekao je Vulin novinarima u Vladi nakon sastanka ne želeći da precizira u kojim segmentima je postignut napredak u dogovorima, kao ni kad će se izmene zakona naći u skupštini.

"Pored sve ove buke i besa, ova vlada se prema svojim socijalnim partnerima ponaša sa velikom pažnjom i uvažavanjem, što neka druga vlada sa ovom poslaničkom većinom ne bi činila. A mi hoćemo", rekao je Vulin.
On je rekao da će vlada održati još jedan sastanak na kojem će konsultovati još neke partnere o predlogu zakona o radu.

Vulin je takođe naglasio da će radne grupe svih strana koje učestvuju u zakonu sutra nastaviti razgovore, da će se sutra o tome razgovarati i na sednici vlade, kao i na jednom okruglom stolu, nakon čega će "sve biti dosta jasnije".

On je rekao da su izmene Zakona o radu zasluženo ili ne dobile status simbola reformske politike vlade i ocenio da će odnos vlade prema tom zakonu biti pokazatelj za budućnost.
"Zasluženo ili ne, tako je", rekao je Vulin.

Sastanku u Vladi Srbije, koji je trajao duže od sat, pored premijera Vučića, prisustvovali su i predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković i lideri sindikata Branislav Čanak i Ljubisav Orbović.


Sindikati: Socijalni partneri još bez rešenja o zakonu o radu

Predstavnici sidnikata u pregovorima sa Vladom o novom zakonu o radu Branislav Čanak i Ljubisav Orbović izjavili su večeras da socijalni partneri nisu postigli rešenja tokom sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Saveza samostanih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović je ocenio da je na večerašnjem sastanku napravljen pomak, ali da ne može reći da su socijani partneri došli do nekog rešenja.
"Približavamo se rešenju, koje, kada je u pitanju prošireno dejstvo koletivnog ugovora, nismo u potpunosti našli, ali mislim da postoje neke šanse da sutra na sastanku Radne grupe možda dođe do rešenja", rekao je on novinarima posle sastanka.

Orbović je istakao da je drugo pitanje od koga sindikati neće odustati to da "deo zarada ne moze biti u ovom momenetu tema razgovora".
"Ako se ta dva pitanja reše sutra ili u narednih dva, tri dana, mislim da ćemo onda napraviti kompromis", rekao je on i istakao da sindikati ne odustaju od zahteva za održavanje javne rasprave o izmenama Zakona o radu o kojoj nije bilo reči tokom sastanka.

Na pitanje kada očekuje da će predlog izmena Zakona o radu otići u Skupštinu Srbije, Orbović je rekao da "nije bitinio da li će u parlament otići pet dana pre ili pet dana kasnije, već da je bitnio da je usaglašen kroz kompromis socijalnih partnera".

Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak izjavio je da nije napravljen nikakav pomak na sastanku sa poslodavcima i premijerom Aleksandrom Vučićem o novom zakonu o radu.
"Imamo još nedelju dana, ne više od toga da se dogovorimo, inače će sve biti besmisleno", izjavio je Čanak novinarima nakon sastanka u Vladi Srbije.

On kaže da sindikati ujutru imaju zasedanje štaba za proteste i da će se već sutra razmatrati i scenariji za proteste.
"Paralelno ćemo pregovarati i pripremati proteste. Sve vrste protesta, kako pred Skupštinom Srbije, ali i u gradovima Srbije", izjavio je Čanak.

On je precizirao da osim proširenog dejstva kolektivnog ugovora ne postoji dogovor ni o minulom radu, odnosno da li će se on obračunavati prema broju godina staža kod poslednjeg poslodavca ili kod svih.

Ako se minuli rad bude obračuinavao samo kod poslednjeg poslodavca, to bi mogao da bude veliki rez, rekao je Čanak dodajući da bi bilo bolje da se to uradi korak po korak, kao i da su sve opcije još uvek na stolu.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenio je da je večerašnji sastranak bio koristan i precirao da je na njemu bilo reči uglavnom o zahtevu sindikata da se dozvoli dejstvo proširenog kolektivnog ugovora.

 

Izvor: Tanjug