Madžar: I kada bi htela država ne bi mogla da pomogne velikim privrednicima

07.07.2014.

Sve i kad bi htela, država ne bi mogla da pomogne najvećim srpskim privrednicima koji su se nedavno sastali sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

 

"Prvi razlog jeste to što je deficit budžeta ogroman, a na putu je da bude još veći", objasnio je ekonomista Ljubomir Madžar.

Takođe, u javnim finansijama postoje preči prioriteti od toga da država finansijski pomaže i oprašta dugove onima od kojih ona treba da živi. Takvo podmazivanje debelih gusaka bilo bi u suprotnosti sa ekonomskim načelima, ali i sa zdravim razumom, kaže Madžar.

Madžar je dodao da država privrednicima može da pomogne jedino tako što će im pojednostaviti administrativne procedure.

"Sektor malih i srednjih firmi se mnogo brže prilagođava promenama na tržištu i bolje se bori s krizom. Uostalom, nemačka privreda je stavila naglasak na ovaj sektor, zahvaljujući njemu Italija je napravila bum na severu zemlje i napredak u industriji obuće", rekao je Nebojša Savić, odgovarajući na pitanje treba li država da pomogne najvećim privrednicima.

Vučić se u petak sastao sa vodećim biznismenima kluba “Privrednik” među kojima su bili i najveći poreski dužnici. Među prvima je došao Dragan Tomić, predsednik “Simpa” koji je, prema podacima Poreske uprave iz marta, državi za poreze dugovao 42,6 miliona evra. Sastanku je prisustvovao i Željko Mitrović, čiji je poreski dug tada iznosio 1,7, te Milan Beko sa dugom od 5,9 miliona evra. Mnogi od njih ušli su u reprogram obaveza prema državi, a od premijera su traži da ih “podrži da povrate likvidnost i uspešno poslovanje”.

Na sastanak su došli i Miroslav Mišković, Miodrag Kostić, Vojin Lazarević, Miroljub Aleksić...

Ministar privrede Dušan Vujović, koji je takođe bio u “Privredniku”, izjavio je da su privrednici imali tri vrste zahteva - pomoć u proizvodnji i izvozu, promene mera ekonomske politike i stvaranje predvidivih i stabilnih uslova poslovanja.

"Kad čujete privrednike vidite da postoji ogroman raskorak između zakona i njihove primene", rekao je Vujović.

 

Izvor: Blic, B92