Protest radnika Zastava kamiona

07.07.2014.

Radnici Zastava kamiona zapoceli su u podne protest u centru Kragujevca i traže od države da ispuni nekoliko zahteva.

 

Među zahtevima su i da država isplaćuje zarade zaposlenim u toj kragujevackoj fabrici do potpune privatizacije.

Oni su na travnjaku na Trgu kod Krsta postavili šator i jedno vozilo iz proizvodnog programa fabrike.

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava kamioni Goran Miletić je rekao na protestu da od države odnosno Ministarstva privrede radnici traže da se "odredi" o Memoranduma koji je grupa Zastava vozila potpisala s kineskom kompanijom Jak motors o strateškom partnerstvu i početku sklapanja kamiona od septembra.

"Tražimo da država bezuslovno poštuje ranije potpisan protokol sa reeprezentativnim sindikatima Zastava vozila, prema kome je obavezna da finansira zarade zaposlenih sve do potpune privatizcije, odnosno dolaska strateškog partnera", rekao je on.

Miletić je naveo da po tom osnovu fabrika ne dobija nijedan dinar od države od avgusta 2013. godine. Treći zahtev se odnosi na novi krug socijalnog programa za starije radnike.

Prema rečima Miletića, situacija u preduzeću Zastava kamioni je veoma teška i radnici nedeljno primaju od 3.000 do 5.000 dinara, što, kako je ocenio, "nije dovoljno ni kao dečiji džeparac".

"Obraćali smo se mnogo puta predstavnicima Ministarstva privrede. Imamo neka obećanja da će se problem rešiti kada bude bio rebalans budzeta, ali mi do tada ne možemo da izdržimo, nemamo više načina da preteknemo bez para", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Zastava kamiona.

Najavljeno je da će protestno "kampovanje" u centru Kragunevca biti nastavljeno sve dok se radnicima ne obrati neko od predstavnika države. Planira se i organizovanje protesta ispred Ministarstva privrede u Beogradu.

U fabrici Zastava kamioni radi oko 300 radnika.

 

Izvor: Beta, B92