Sindikati: Neumesna i neutemeljena izjava ministra Rodića

16.01.2014.

Sindikalne organizacije tri fabrike odbrambene industrije Srbije smatraju neumesnom izjavu ministra odbrane Nebojše Rodića da će u tim preduzećima do kraja godine broj zaposlenih smanjiti za 10 odsto, jer ta industrija ne može biti privilegovana u odnosu na javni sektor.

"Takva poređenja su neumesna, neuporediva i neutemeljena na bilo kakvoj ozbiljnijoj analizi, uzimajući u obzir činjenicu da su preduzeća odbrambene industrije proizvodnog karaktra, čija je proizvodnja okrenuta inostranom tržištu i koja beleži stalni rast izvoza koji se meri desetinama miliona dolara", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Sindikalne organizacije "Zastava oružje", "Prvi partizan" i "Prva iskra" naglašavaju "da fabrike odbrambene industrije nisu budžetske i da su od 2001. godine otpustile oko 10.000 radnika, dok je javni sektor od tada narastao na neverovatnih 700.000 uposlenih.

"Najave Ministartva odbrane deluju kao zloslutne prognoze, jer bez investicija i zapošljavanja novih radnika, preduzeća će se naći na rubu gašenja", ocenjuju tri sindikalne organizacije i naglašavaju da smanjenje daljeg broja radnika bez investiranja u savremenu opremu može imati kobne posledice.

Sindikati smatraju "da se preduzeća moraju zaštititi od loših namera predstavnika vlasti, čije izjave ne idu u prilog stabilizaciji već duže vreme narušenih odnosa između fabrika, njihovih radnika i zvaničnika u vladinim ministarstvima".

"Većina fabrika vapi za novim investicijama, a obećanje pre godinu dana tadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vučića da će se u fabriku uložiti 75 miliona evra kroz povoljne kreditne linije nije se obistinilo i pored toga što su preduzeća odredila pravce investiranja i odabrala dobavljače za tu opremu", navedeno je u saopštenju sindikalnih organizacija fabrika oružja iz Kragujevca, Užića i Bariča.

Sindikati podsećaju i da je u većini fabrika prosek starosti radnika 50 godina, radnog staža 25 godina, a zbog odlaska velikog broja visokostručih i iskusnih radnika, organizovanje proizvodnje predstavlja pravi poduhvat na tehnologijama i zastareloj opremi koja datira iz druge polovine prošlog veka.

Izvor: Tanjug