Vujović: Tri grupe zahteva srpskih privrednika

05.07.2014.

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je posle sastanka sa privrednicima okupljenim u klubu Privrednik da se njihovi zahtevi mogu podeliti u tri grupe - pomoć u proizvodnji i izvozu, promena mera ekonomske politike i stvaranje predvidivih i stabilnih uslova poslovanja.

 

"Imate čitav niz zahteva koji se odnose na vrlo konkretne stvari koje trenutno sputavaju njihovu mogućnost da izvoze, da budu konkurentni, da koriste mogućnosti proizvodnje i izvoze na evropsko tržište i tržišta gde Srbija ima specijalan pristup, a to uključuje zemlje iz carinske unije", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, pitanja kao što je ograničen izvoz zbog svinjske kuge će biti rešavana narednih dana.

Drugi blok pitanja, kako je rekao, odnosio se na one stvari koje se zakonima rešavaju i dodao da privrednike brine problem stečaja, privatizacija firmi koje se nalaze u restrukturiranju, kao i kako poboljšati funkcionisanje na srpskom tržištu.
"I te će stvari biti rešavane zakonima i promenama mera ekonomske politike u meri u kojoj mi to možemo da uradimo narednih šest meseci do godinu dana”, naveo je Vujović.

Treća grupa problema odnosi se na dugoročnije probleme poslovanja, svi strani investitori, pa i naši privrednici traže stabilne i predvidive uslove, neke od tih stvari možemo da počnemo da radimo već danas, ali neke zahtevaju promene, ne samo zakona i institucija već mentaliteta i načina na koji funkcioniše država i ceo sistem, rekao je on.
“Kada čujete privrednike vidite da postoji ogroman raskorak između zakona i načina njihove primene”, ocenio je ministar.

Istakao je da će se novi sastanak sa privrednicima održati do kraja avgusta do kada će privrednici sistematizovati svoje predloge sektorski i po temama.

Govoreći o novom zakonu o stečaju, Vujović je rekao da će se njime dati mnogo veća uloga poveriocima u imenovanju stečajnog upravnika i transparentnom i brzom sprovođenju tog procesa.
“Ne možemo mi zakonom da nateramo ljude na ubrzani stečaj, ali možemo sigurno da imamo bolji rezultat od ovoga koji je danas, a to je da prosečni stečaj traje tri godine i više, to je nedopustivo i prvi ćorsokak koji imamo’, rekao je on.

S druge strane, zakon o privatizaciji nudi mogućnost da se mnoge privatizacije koje su završile u ćorsokaku odatle izađu - ili će potražiti izlazak i novi život ili će se suočiti sa stečajem odnosno nestajanjem.

 

Izvor: Tanjug