Vulin: Ne donosimo novi zakon, primedbe za nepostojanje javne rasprave ne stoje

05.07.2014.

Cilj izmena i dopuna Zakona o radu je otvaranje novih radnih mesta kroz fleksibilnije tržiste rada i nove odredbe o radu na određeno vreme.

 

"Ovaj zakon se odnosi na one koji rade, ali i na one koji ne rade. Cilj nam je da otvorimo nova radna mesta, što ćemo postići fleksibilnijim tržištem rada i novim odredbama koje se tiču rada na određeno vreme", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin u intervjuu za Novosti.

Ministar je naglasio da niko ne zaboravlja javnu raspravu o Zakonu o radu, niti postoji bilo kakvo kršenje demokratske procedure i da se radi o izmenama i dopunama zakona - ne novom zakonu koji usvaja Skupština Srbije, nikako poslodavci i sindikati.

"Ovo su izmene i dopune zakona, a ne novi zakon. Primedbe za nepostojanje javne rasprave ne stoje, jer mi i nismo u obavezi da je organizujemo, a pritom se pod ovim pojmom može podvesti i sve objavljeno u medijima, a narednih dana najavljena su i javna okupljanja", naveo je ministar.

On je mišljenja da je problem što se kroz usvajanje zakona prelama više stvari - s jedne strane nezadovoljstvo pojedinih sindikata što nisu reprezentativni, a sa druge poslodavaca koji ne učestvuju u pregovorima oko zakona iz istih razloga.

"Oni koriste neinstitucionalne načine rasprave i to je u redu, ali činjenica je i da su Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat 'Nezavisnost' reprezentativni, kao što je jedna politička partija parlamentarna, a druga ne", objasnio je Vulin.

Ministar je naveo da pre ulaska zakona u skupštinsku proceduru, mora da se održi još jedna sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

"Neophodno je da se održi još jedna sednica SES koju bi predsedavajući Branislav Čanak trebalo da zakaže ove nedelje. Svima treba da bude jasno da pregovaraju poslodavci i sindikati, a ne Vlada. Mislim da bi dan posle SES-a, dokument mogao biti pred poslanicima, a sednica mora da se zakaže ne samo zbog zakona, već zbog utvrdjivanja minimalne cene rada", naveo je Vulin.

Na pitanje kada očekuje prve rezultate novih mere, ministar je naveo da će mere koje proističu iz zakona dati odmah rezultate.

"Ove izmene radnog zakonodavstva mogle su biti donete još pre nekoliko godina, ali niko nije imao hrabrosti za to. Mere koje proističu iz njega daće odmah rezultate, koji će se videti najpre u prilivu stranih investicija i povoljnijem privrednom ambijentu. Sada smo u situaciji da moramo da 'pobedimo' Rumuniju, koja ima 22 miliona stanovnika sa prosečnom zaradom nižom nego što je u Srbiji", primetio je ministar Vulin.

 

Izvor: Tanjug, B92