Vučić: Većina privrednika podržava izmene Zakona o radu

05.07.2014.

O prodaji Železare se trenutno pregovara sa pet ozbiljnih kompanija, izjavio je premijer Aleksandar Vučić nakon razgovora s članovima kluba Privrednik.

 

Vučić je rekao da ga je sramota kad pročita šta se sve po novinama piše o toj temi: "Ne samo da nećemo da dobijemo ni dolar, nego ćemo dati ogroman novac onome ko to želi da uzme".

"Pregovore o prodaji Železare trenutno vodimo sa tri ruske, jednom nemačkom i jednom američkom kompanijom. Razgovori nisu laki, jer je u pitanju kompanija koja ima ogromne gubitke i koja mesečno puno košta budže", rekao je juče Vučić.

Prema njegovim rečima ta kompanija državi proizvodi gubitak od 102 miliona evra godišnje.

"Železara ne postoji, ona samo pravi minus. Mi boga molimo da nekome platimo ako treba, koliko hoćete, i godišnji i dvogodišnji gubitak, samo da to jednom preuzme i da u budućnosti to više nemamo kao gubitak", rekao je Vučić.

Konstatujući da su razgovori s privrednicima njegova obaveza premijer je naveo da su danas na redu bile različite teme, ali i rešenja koja nudi vlada.

"Dotakli smo se i poljoprivrede, ratarstva i stočarstva i problema sa svinjskom kugom. Situacija je teška, ali stvari će se menjati na bolje. Počećemo stvari da pomeramo sa mrtve tačke", naveo je premijer.

Upitan da li je došlo do neke promene u vezi s pribojskim FAP-om, Vučić je odgovorio: "Kakve crne promene. Još nismo uspeli da oteramo investitore. Nadam se da će da ostanu ovde, a još nikakvog ugovora nema. Čim ga bude bilo dobićete ga i hvalićemo se koliko smo morali da izdvojimo jer je to za opstanak Priboja i radnika u Priboju".

Vučić je uputio kritike onima koji stalno tvrde da nešto treba spasavati, a kad im se ponudi da to oni učine i da im čak država pomogne subvencijama, odgovor je obavezno: "Neka, hvala".

"Evo uzmite malo železnice i ono gde imamo velike probleme pa pokažite tu da ste sposobni", poručio je premijer i dodao da čeka odgovor.

O novom zakonu o radu se danas nije preterano razgovaralo, rekao je premijer konstatujući da se većina privrednika koji su prisustvovali sastanku založila za donošnje tog zakona.

Vučić je ponovio da je suština da sebe moramo da promenimo, zato što kod nas neko stalno zamišlja da smo mi mnogo važni i mnogo bogati i samo treba da pokupimo neke pare.

"Ja bih bio najsrećniji da za jedan dolar prodamo železaru, odmah bih otišao na odmor deset dana. Ovako neću ni jedan", rekao je Vučić u razgovoru s novinarima nakon sastanka u klubu Privrednik.

Upitan da li je sa poslodavcima razgovarao o novom zakonu o radu Vučić je rekao da se većina njih zalaže za donošnje tog zakona i da toj temi nije bilo posvećeno previše vremena tokom danasnjeg sastanka.

Sastanku je prisustvovao i ministar privrede Dušan Vujović.

Predsednik kluba "Privrednik" Miodrag Kostić kazao je posle sastanka da je s premijerom Vučićem razgovarano i o izvozu u Rusiju.

"Razgovarali smo sa premijerom Aleksandrom Vučićem o tome kako privrednici mogu da pomognu u otvaranju novih radnih mesta, ali i kako Vlada Srbije može da pomogne da se poboljša protok roba ka Rusiji", kazao je on.

Kostić, koji je i vlasnik MK grupe, ocenio je da je teško doći do konkretnih rešenja u toku dvočasovnog sastanka, ali da je za privrednike važno vide da je premijer otvoren za dijalog i sa domaćim, a ne samo stranim investitorima.

Sastanku su pored ostalih prisustvovali i vlasnik Pinka Željko Mitrović, prvi čovek Simpa Dragan Tomić, kao i Milan Beko, Miroslav Mišković, Vojin Lazarević.

 

Izvor: Beta, Tanjug, B92