Kirbi: Reforme će vam se isplatiti

04.07.2014.

Srbija može da ima svetlu ekonomsku budućnost u narednom periodu, a bolne reforme će se na kraju isplatiti, kaže ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

 

Ocenivši da su odnosi SAD i Srbije "izuzetno dobri" i da se radi na njihovom daljem produbljivanju, Kirbi navodi i da nije tajna da je u ekonomskom pogledu Srbija u teškoj poziciji.

Zato je kaže njegov utisak da su članovi ekonomskog tima Srbije, ministar finansija Lazar Krstić, ministarka državne uprave Kori Udovički i ministar privrede Dušan Vujović, tehnokrate koje su sposobne da sprovedu programe kompleksnih reformi.

"Moj savet je da počnete i da ostanete na istom kursu", poručio je Kirbi u intervjuu magazinu "Nova ekonomija".

Govoreći o investicijama iz SAD, ambasador je istakao da su mu američki investitori govorili o svom pozitivnom iskustvu u Srbiji.

"Verujem da američki investitori postaju sve više svesni mogućnosti koje postoje u Srbiji i ja planiram da uradim sve što mogu kao ambasador, kako bih raširio tu poruku na obostranu korist Srbije i Amerike", rekao je Kirbi.

On je dodao da postoje izvesna pitanja koja se tiču Zakona o radu i izdavanju građevinskih dozvola, koja nisu povoljna u poredjenju sa sličnim zakonima u susednim zemljama.

A na pitanje koje su prednosti Srbije, Kirbi odgovara da Srbija ima da ponudi mnoge prednosti - strateški položaj, visokokvalifikovanu radnu snagu koja govori više jezika, a ima i sporazume o slobodnoj trgovini sa važnim tržištima kao što su EU, zemlje članica CEFTA, Rusija i Turska.

 

Izvor: Beta, B92