Nemačka: Usvojen zakon o utvrđivanju obavezujuće minimalne zarade

03.07.2014.

Nemački parlament usvojio je predlog zakona o utvrđivanju obavezujuće minimalne zarade koja koja će od 1. januara 2015. godine iznositi osam i po evra na sat.

 

Za uvođenje minimalne plate glasalo je 535 poslanika, njih 5 je bilo protiv, dok je 61 poslanik bio uzdržan, prenose agencije.

Uvođenje minimalne zarade za sve u Nemačkoj predstavlja revoluciju, pošto se u toj zemlji pitanje minimalne zarade tradicionalno prepušta socijalnim partnerima, odnosno predstavnicima poslodavaca i zaposlenih.

Ipak, većina građana podržala je tu meru, pošto se Nemačka u proteklih nekoliko godina suočava sa problemom niskih plata i pojavom "siromašnih radnika“.

S druge strane, poslovni lideri upozoravaju da će uvođenje obaveznog minimalca rezultirati manjim brojem radnih mesta, ili će pak prsiliti velike kompanije da svoje proizvodne pogone presele u druge zemlje, gde je radna snaga jeftinija..

Postoje i procene da će uvođenje minimalne zarade podstaći potrošnju u Nemačkoj, prvoj evropskoj privredi. Hrišćansko-demokratska unija (CDU), koju predvodi Angela Merkel, nerado je pristala na tu meru kako bi obezbedila učešće socijaldemokrata u vladi nakon izbora u septembru 2013.

Minimalna zarada će najkasnije biti uvedena 2017. za sve, osim za mlađe od 18 godina, zatim za osobe na praksi (šegrti i stažisti), i u prvih šest meseci za one koji se zaposle nakon dugotrajne nezaposlenosti. Minimalna zarada u Nemačkoj od 8,5 evra biće niža od one u Francuskoj, koja iznosi 9,53 evra po satu, ali i nešto viša od minimalne zarade u Velikoj Britaniji, koja je 6,31 funti, odnosno 7,6 evra. U Srbiji je neto minimalna zarada za period januar-jun 2014. godine 115 dinara po satu, što znači da će bruto minimalna zarada iznositi oko 164 dinara.

 

Izvor: B92